19. 1. 2011.

IZBOR MEMORIJE

       RAM je kao što i samo ime govori (Random access memory), memorija čijem se svakom bajtu može slobodno pristupati i u njega mogu upisivati ili iz njega očitavati podaci. U RAM se nalaze svi podaci sa kojima kompjuter barata tokom izvršavanja nekog programa.

        Memorija je komponenta koja  ima velik uticaj na ukupne performanse kompjutera. Nedovoljna količina memorije jedan je od glavnih razloga sporog rada kompjutera. Nažalost, mnogi upravo štede na ovoj  komponenti. Često puta nadogradnja memorije može skoro udvostručiti ukupne performanse kompjutera. Pri tome nećete potrošiti više od 25 eura, ili čak i mnogo manje – što zavisi od vrste memorije koja se može ugraditi u vašu matičnu ploču.

Zašto je kompjuter sa malo memorije spor?
       Ako kompjuter nema dovoljno radne memorije da bi se u nju upisali svi podaci koji se koriste u datom trenutku, tada se ovi podaci zapisuju u virtuelnu memoriju. Virtualna memorija je ustvari deo hard diska odvojen upravo za ovu namenu. Hard disk je mnogo sporiji medij nego kartica sa RAM memorijom. Zato dolazi do usporenja rada kompjutera.   

Koliko treba imati radne memorije?
       Odgovor nije isti za svaku priliku.
Pre svega, ova količina zavisi od operativnog sistema koji je instalisan u Vaš kompjuter. Količina potrebne memorije zavisi i od Vaše odluke za šta ćete koristi kompjuter.

Označavanje memorije
       Memorija se označava prema frekvenciji na kojoj radi i prema propusnoj moći.
Oznake prema frekvenciji su DDR266, DDR333, DDR400 i slično, gde na primer oznaka DDR800 znači da memorija radi na frekvenciji od 800 MHz.
Oznake prema prosusnoj moći su PC2100, PC2700, PC3200 … gde broj pokazuje koliko MB u sekundu može proći kroz tu memoriju.
Brzina memorije
       Brzina memorije se bira na osnu matične ploče i  procesora koji koristite.  To ne znači da memorija DDR400 neće raditi na matičnoj ploči za koju je predvidjena DDR300 memorija, nego da takva memorija neće raditi svojom punom brzinom u takvom slučaju. Ako stavite sporiju memoriju u matičnu ploču koja je predvidjena za bržu memoriju, umanjićete performanse celog sistema, jer I ako memorija bude radila, ona će neće raditi  brzinom koju podržava matična ploča. Time će biti umanjene performanse celog sistema.

Vrste memorija
SDRAM

       Stariji kompjuteri koji su gradjeni oko Athlon, Duron, Pentium III ili nekog još slabijeg procesora, koriste SDRAM memoriju. SDRAM memoriju je sve teže nabaviti, njena cena je stoga dosta velika u odnosu na količinu koja se plaća, ali ukoliko se želi produžiti životni vek sporijeg kompjutera uz korišćenje novijih aplikacija, korak nadogradnje je neizbežan.
SDRAM  prepoznajete po dva udubljenja koja se nalaze na ivičnom ponektoru. Pločica SDRAM može imati integrisana memorijska kola samo sa jedne ili sa obe svoje strane.
DDR
       Naredna generacija memorijskih kola je nazvana DDR SDRAM. Prednost  DRR memorijskih modula  je u tome što su sposobni da tokom jednog takt impulsa urade dve operacije. Time su DDR moduli faktički postali duplo brži od običnog SDRAM modula.
DDR memorijski modul  ima dva udubljenja na ivičnom konektoru i ukupno 184 konektorska kontakt mesta (pina).
DDR2 
         Kod nas  je najraširenija upotreba DDR2 memorije. DDR2 memorijski moduli se napajaju sa 1,8V naponom i imaju na svom ivičnom konektoru 240 pinova.
DDR3
       Današnji kompjuteri koriste sve više DDR3 memoriju. Osnovna razlika u odnosu na DDR2 je što je napon napajanja smanjen na 1,5 V. Uz to, 8-bitnog prenosa informacija, brzina DD3 memorije je udvostručena u odnosu na DDR2, tako da  brzinske oznake za ovu memoriju idu do DDR3 1600. Propusna moć DDR3 memorije se deklariše do PC3-12800. To znači da je propusna moć DDR3 memorije je 12,4GB/sec. Kako danas matične ploče uglavnom podržavaju dvokanalni rad, to znači da je teoretska propusna moć DD3-1600 memorije je 25,6GB/sec.
       Ovde vredi napomenuti da današnji procesori imaju sve više keš memorije. Ta memorija dozvoljavi veći direktni protok ka procesoru, tako da brži RAM ne igra toliku ulogu.
        Tehnika se i dalje razvija, tako da se sada već postoje matične ploče koje podržavaju triple channel, gde pristup podacima tri puta brži jer se dešava istovremeni pristup na tri memorijske kartice.  
Memorija i operativni sistem
       Ukoliko radite pod operativnim sistemom Windows XP, tada je prihvatljiv minimum memorije 256 MB, ali samo ukoliko ćete odigrati solitarie ili sličnu igricu, malo surfati po internetu i uz to sve – imati mnogo strpljenja.
        Ukoliko je Vaš kompjuter pogonjen sa operativnim sistemom Windows7, tada je 2 GB RAM  donji minimum ispod kojeg ne treba pokušavati normalno raditi. Mada je moguć rad i sa manje radne memorije, ali će tada vaš računar biti veoma spor.

Memorija i programi
Memorija i kancelarijski poslovi
       Da biste konforno radili u programskom paketu Office, poželjno je da imate ugradjeno bar 512 MB RAM-a.  Moguća je kancelarijska upotreba  kompjutera i sa samo 256 MB RAM-a, ali bez paralelnog pokretanja više različitih programa, jer bi to veoma usporilo kompjuter.

Memorija i igre
       Igre su često jedna aktivnost koja stavlja najveće zahteve pred kompjuter.  Za normalno igranje igara, potrebno je imati bar 1 GB RAM-a.  (Ako imate instalisan Windows7, tada ovaj gigabajt dodajte na ona 2 GB koja su potrebna samom sistemu da bi normalno radio).
Proizvodjač igre, ili nekog drugog programa, obično navede potrebnu minimalno konfiguraciju pri kojoj ta igra ili program mogu da se pokenu. Pri tome se obično navodi manja količina radne memorije. Svakodnevna praksa je pokazala da je igranje pri tako navedenoj minimalnoj količini potrebne radne memorije, sve – samo ne zadovoljstvo i zabava. Ovo stoga jer minimalna količina memorije obično obezbedjuje pokretanje igre, nakog kojeg ste osudjeni na dugačka čekanja učitavanja raznih nivoa, zamrzavanja slike, trzanja slike i druge ne baš zabavne sitnice.
Ako kupujete kompjuter za igranje, onda je memorija ono na čemu ne treba štedeti. Isto važi  ako postojeći kompjuter pretvarate u kompjuter za igranje.
Čak i ako imate veoma brzi procesor i brzu grafičku karticu, igranje može biti pravo mučenje ako ne posedujete dovoljno radne memorije koja je u stanju brzo skladištiti i predavati  gomile podataka upravo tom brzom procesoru i toj brzoj grafičkoj kartici.

Memorija i “ozbiljni programi”
       Ozbiljni poslovi kao što su rad u Photoshop-u, obrada video, priprema za štampu i njima slični, su veliki potrošači rdne memorije. Ova zauzeće memorije je često kumulativno, jer se vrčo često ovakve aplikacije otvaraja istovremeno na istom kompjuteru. Svaka otvorena aplikacija rezerviše deo radne memorije za svoje potrebe, tako da se raspoloživa količina memorije brzo topi, te počinje upotreba virtualne memorije, što mi registrujemo kao iznenadno usporenje rada kompjutera.
Za ozbiljnu upotrebu ovakvih programa, potrebno je obezbediti bar 2GB RAM-a (uz ranije naglašenih 2GB za korisnike windows7 operativnog sistema).

Jedna ili dve pločice?
       Često se postavlja pitanje da li ugraditi jednu pločicu sa 512 MB RAM-a ili dve po 256MB. Odgovor zavisi od vrste matične ploče koju posedujete. Ranije tu nije bilo dileme. Uvek je bilo bolje staviti jednu veću memorijsku pločicu nego dve manje, jer se time štedeo jedan konektor za memoriju na matičnoj ploči i tako omogućavala još jedna nadogradnja memorije.
       Sada je izmenjena situacija. Većina današnjih matičnih ploča podržava dual channel tehnologiju. Kod ovakvog rešenja memorijski kontroler  ima dva kanala po kojima može istovremeno da pristupa do dva bloka memorije. Time se postiže veći propusni opseg, a to znači da se ostvaruje brži rad memorije. Da bi Dual channel režim  bio moguć , memorijski moduli se moraju postavljati u parovima. Tako da  na matičnoj ploči mora biti 2, 4, 6, pa  čak i 8 memorijskih modula. Memorijski moduli koji rade u jednom paru moraju imati jednake karakteristike.
Sve ovo navodi na zaključak da će matična ploča koja podržava Dual channel režim raditi brže kada se stave dve memorijske pločice od 512MB nego jedna od 1GB. 


Hladjenje memorije 
       Ukoliko ne nameravate poterati Vašu memoru da radi na frekvencijama koje su veće od onih za koje je ona predvidjena, tada vam hladjenje memorijskim modula nije potrebno. Dovoljno je strujanje vazduha unutar kućišta ukoliko je kućište zatvoreno i protok vazduha oko memorijskih modula neometan od strane kablova. Ako razmišljate o tome da ubrzate vaš kompjuter overklokovanjem, tada vam je potrebno dodatno hladjenje svih komponenti koje ubrzavate, a to podrazumeva i module radne memorije. Postoje dva načina za hlađenje memorije: pasivan i aktivan.

Pasivno hladjenje memorije
Pri pasivnom hladjenju, koristite samo redovan protok vazduha oko elemenata koje hladite, dodajući pri tome elementima dodatne površine da bi se ubrzalo odvod topline.  To su  posebni aluminijumski ili bakarni limovi  koji naležu na memorijske pločice i na sebe preuzimaju toplotu sa memorijskih čipova. 

Aktivno hladjenje memorije
Aktivno hlađenje se izvodi tako što se na memorijske čipove prisilnim putem dovodi medijum za hladjenje koji može biti vazduh ili voda. Najčešće se pomoću ventilatora velike brzine usmerava vazduh na metalne hladnjake pričvršćene na memorijske module. 


Konačan izbor radne memorije
       Ovo su bili samo okvirni prikazi osnovnih stvari o radnoj memoriji za Vaš kompjuter.
Kada utvrdite koji tip memorije vam treba i kolika treba da joj bude brzina i propusna moć, tek tada se nalazite pred izborom memorije. Konkretna memorija se bira na osnovu drugih parametara, reputacije proizvodjača i na kraju vaših nakolonosti. O izboru radne memorije će biti više napisano drugom prilikom.


       Ako ste već sigurni koju biste memoriju kupili, ostaje Vam samo da je potražite u prodavnici, ili da pribegnete jeftinijem rešenju, a to je da posetite našu najveću internet aukciju na www.limundo.com/ref/a.josip ili našu najveću internet prodavnicu www.kupindo.com/ref/a.josip
Ako baš i niste sigurni šta izabrati, a živite na području Sombora ili okolnih naselja, onda se obratite nama za besplatan savet oko izbora.       Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 
i stručno lice će Vam pomoći.

17. 1. 2011.

IZBOR GRAFIČKE KARTICE

GRAFIČKA KARTICA je komponenta kompjutera koja obradjuje
sliku, a zatim je šalje na monitor.
  Vrste izvora grafike na kompjuteru
       Pre svega, dobro je znati da postoji više vrsta izvora grafičkog prikaza na kompjuterima:
- integrisana grafika na matičnoj ploči. To  je uglavnom relativno slaba grafička podrška i   
    iskoristiva je za kancelarijske poslove, internet i neke slabije igre.
- grafička kartica za desktop komjutere
- grafička kartica za laptope i netbookove
- grafička integrirana na CPU jedinici – koriste je neki novi Intelovi procesori
          Ukoliko ne želite da koristite programe koji zahtevaju solidnu grafičku podršku, onda je Vaš izbor integrisana grafika na matičnoj ploči ili integrisana grafika na ploči procesora.
Ovde će biti prikazana grafička podrška na grafičkim karticama za desktop kompjutere.

 Podela kartica prema vrsti konektora
       Postoji nekoliko vrsta konektora preko kojih se grafičke kartice spajaju na matičnu ploču.
-PCI (Peripheral Component Interconnect)
-PCI-Express (PCI-E)
-AGP slot (Accelerated Graphics Port)
-ISA (Industry Standard Architecture)
       Nemoguće je slučajno spojiti bilo koju grafičku karticu na konektor koji nije predvidjen za nju, jer se ovi konektori razlikuju po svom obliku, ali je za izbor kartice puno važnije da se oni razlikuju po svojoj brzini i propusnoj moći.
       Medjutim, moguće je noviju grafičku karticu odredjenog tipa ugraditi u konektor starije generacije istog tipa (na primer grafička kartica iz PCI-E2.0 generacije će raditi ako je ugradite u PCI konektor 1.1 generacije).
       Na starijim kompjuterima su se koristili ISA, EISA, MCA, VLB, PCI i drugi konektori. 
Danas se najčešće koriste grafičke kartice sa PCI-E  ili  AGP konektorima.
Najbrži prenos podataka sada ima konektor koji radi po PCI-Ex16 standardu.

 Proizvodjači grafičkih kartica

       Poznato je da su najveći svetski proizvođači grafičkih kartica ATI i nVidia. Oni rade preko svojih partnera, te njihove kartice možete kupiti od firmi kao što su: Sapphire, Gigabyte, Gainward, Zotac , XFX i druge.
 Video izlazi na gafičkim karticama

       Kod izbora grafičke kartice, obratite pažnju na vrste video izlaza koje nude i birajte prema vašim potrebama i planovima. 

       Mogućnost priključenja dodatnog monitora ili priključenja kompjutera na novi  Plazma, LCD  ili LED TV ekran je svakako dobrodošla mogućnost, te je poželjno da kartica ima HDMI konektor za izlaz video signala. Isto tako, ukoliko planirate da kupite kvalitetan monitor, tada vaša grafička kartica mora posedovati DVI konektor. Ukoliko imate televizor sa S-VHS ulazom, tada odaberite grafičku karticu koja na sebi ima i S-VHS konektor. Lošija opcija je upotreba kompozitnog video priključka na televizoru i video kartici.

 Hladjenje grafičke kartice

       Svakako je potrebno proveriti koju vrstu hladjenja poseduje kartica, te obezbediti dodatno hladjenje prostora u računaru ukoliko je naš izbor kartica koja se jače zagreva.


       Uobičajene su tri vrste hladjenja čipa grafičke kartice: pasivno, aktivno i vodeno. Pasivno hladjenje  se sastoji od masivnog aluminijumskog ili bakarnog hladnjaka, ne pravi nikakvu buku, ali je poželjno imati dodatne ventilatore na kućištu kompjutera. Aktivno hladjenje ima u sebi ugradjen ventilator koji strujanjem vazduha odnosi toplinu sa limova za hladjenje. Vodeno hladjenje se ugradjuje uglavnom u sklopu sa vodenim hladjenjem centralnog procesora.

 Izbor kartice prema ceni

       Prema cenama, grafičke kartice možemo podeliti u nekoliko kategorija:
-        * Do 35 evra – slabe performanse i veoma mala potrošnja
-        *  Do 55 evra – ne baš loše performanse i mala potrošnja
-        *  Do 75 evra – solidne performanse i srednja potrošnja struje
-        *  Do 100 evra – dosta dobre performanse i srednja potrošnja
          *  Do 150 evra – dobre performanse uz srednju potrošnju
-       *  Do 250 evra – veoma dobre performanse uz povećanu potrošnju struje
-       *  Do 350 evra – odlične performanse uz vrlo povećanu potrošnju struje
-       *  Preko 350 evra – vrhunske performanse uz veliku potrošnju

Izbor kartice prema razlogu kupovine

      Dakle, puno toga zavisi od novca kojim raspolažete, ali i od toga za šta ćete upotrebljavati Vaš kompjuter.

Kancelarijski poslovi

      Ukoliko radite kancelarijske poslove, a retko kada pokrećete igre, tada vam je dovoljna grafička kartica čija cena ne prelazi 35 evra.

      U ovu grupu grafičkih kartica spadaju: 
-integrisane grafičke kartice-ATI Radeon (modeli  HD4250, HD3200, HD3300, HD4200, HD4290 ili nešto skuplji  HD5450), a od nVidie-GeForce modeli  8300, 8200 ili nešto skuplji  9400GT, te  Intelove integrisane kartice u kućištu sa procesorom.
- u klasi do 55 evra se nalaze  ATI Radeon HD4670 ili Nvidia GTS430 . Ove kartice možete koristiti i za igre, ali uz srednju ili nisku rezoluciju i uz lošiji prikaz detalja.

Igranje na kompjuteru

       Ukoliko želite da imate dobru sliku pri igrama, tada morate kupiti grafičku karticu čija cena prelazi 50 evra.
- u kategoriji  do 55 evra su:  ATI Radeon HD4670 sa GDDR4 memorijom i  nVidia GT240
-do 75 evra su ATI Radeon HD5750, HD4850, HD5670  ili nVidia GTS450, GTS250
-do 100 evra su  ATI Radeon HD5770, HD4870 ili nVidia GTS450, GTX460 768MB
-do 150 su ATI Radeon HD6850, HD5850 ili nVidia GTX460 1GB,  HD5850
-do 250 evra su  ATI Radeon HD6950 2GB ili nVidia GTX470,  SLI GTX460 768MB 
-do 350 su nVidia GTX570,  nVIdia GTX580, 2X AMD 6870, 2X nVdia GTX470, 3x AMD HD6850

Igranje zahtevnih igra

       Ukoliko su Vam potrebne bolje performanse u programima koji mnogo koriste grafiku (najčešće u igrama), tada možete povezati nekoliko grafičkih kartica. Naravno, za to Vam je potrebna odgovarajuća matična ploča sa dva PCI-E konektora.  Povezivanje više grafičkih kartica se radi prema dva različita standarda: SLI (Nvidia kartice) i CrosFire (ATI kartice). Takodje, u okviru ovih standarda postoji više podkategorija. Na primer, u okviru SLI standarda, postoji  three yay SLI koji zahteva matičnu ploču sa 3 PCI-E konektora  i Quad SLI koji zahteva 4 PCI-E konektora na matičnoj ploči.


Obrada video materijala
       Kompjuteri se sve više koriste za obradu video materijala i u kućnim uslovima. Postoji mnogo programa koji će Vam, kada sa njima ovladate, pružiti zadovoljstvo obrade sopstvenog kućnog videa. 
       Izbor video kartice utiče na brzinu obrade video materijala. Izbor je Vaš i zavisi od Vašeg kompromisa izmedju  količine novca koji ste spremni da izdvojite za karticu i količine strpljenja da se posao video editinga obavi.
-do 55 evra -   ATI Radeon HD5570 ili nVidia GTS430
-do 100 evra -  ATI Radeon HD5770 ili nVidia GTS450
-do 250 evra -  ATI Radeon HD6950 ili nVidia GTX470
-do 350 evra  -  ATI Radeon GTX480/580 ili HD5970/6970

 Odabir kartice prema rezoluciji ekrana
       Da bi se grafika na monitoru iskazala u svom punom sjaju, potrebno je odabrati grafičku karticu  prema rezoluciji koju ćete najčešče koristiti.
Preporuke su sledeće:
-1024x768 pixela- ATI HD4650, HD3650 ili Nvidia 9500GT, GT220, GT430
-1280x1024 pixela - ATI HD4670, HD5760 ili Nvidia 9600GT, GT240, HD4830
-1440x900 pixela - ATI HD4830, HD4850, HD5750 ili Nvidia 9800GT/GTX/GTX ili GTS250, GTS450
-1680x1050 pixela - ATI HD4850, nvidia GTS250; ATI HD4870, HD5830 ili Nvidia GTX260 , GTX275, GTX460, HD5770, GTS450, HD6850,  HD6870
-1920x1080 pixela - ATI HD4890, HD5830, HD5850 ili Nvidia GTX275/GTX285, GTX470, GTX460 1GB, HD6870, HD6950, GTX570
-1920x1200 pixela - ATI HD5870, HD6870 ili Nvidia GTX285,G TX470, HD6950, HD6970, HD5970,  GTX570, GTX580, SLI i CF
-2560x2048 pixela - AMD HD6870 ili GTX470; ATI HD5970, Nvidia GTX480, GTX570, GTX580, HD6970; SLI i CF konfiguracije

 Sklad izbora grafičke kartie i centralnog procesora

       Kod igara, pri obradi grafike, procesor obradjuje fiziku, tako da je potrebno uskladiti snagu procesora i snagu grafičke kartice.

Uticaj izbora kartice na izbor napajanja kompjutera

       Kada birate grafičku karticu, tada ustvari birate i napajanje kompjutera, jer grafičke kartice mogu biti veliki potrošači struje. Napajanje zato mora biti kvalitetno I dovoljno snažno, tako da za jače grafičke sisteme treba imati brendirana napajanja sa bar 700W snage i sa dovoljnim brojem konektora.

 Ako ne morate da birate:

      Ako imate baš previše novca, onda je   SLI 4xGTX580   pravi izbor za Vas, jer je to jedan od najmoćnijih grafičkih sistema na svetu.


Ako morate da birate, a ipak niste sigurni šta izabrati


Ako baš i niste sigurni šta izabrati, onda se obratite nama za besplatan savet oko izbora grafičke kartice.
       Pozovite nas  na 
060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

Ako ste već izabrali i ako ste sigurni u svoj izbor

        Znate sve o grafičkim karticama i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: grafičku karticu iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip ,  jer tamo možete da kupite, ali i prodate grafičke kartice i drugo po fiksnim cenama.
 

16. 1. 2011.

IZBOR MATIČNE PLOČE

        Matičnu ploču možemo shvatiti kao element koji spaja sve ostale delove kompjutera u jedinstvenu efikasnu celinu. Zato pri njenom izboru polazimo od spiska komponenti koje želimo da ugradimo u naš kompjuter.
        Izbor matične ploče najviše zavisi od procesora koji smo odabrali za srce našeg budućeg kompjutera. Čak i sami proizvodjači i prodavci matičnih ploča razvrstavaju iste prema tipu podnožja za porcesor koje je ugradjeno na matičnu ploču.
       Osim procesora, radna memorija je element koji diktira izbor matične ploče.
Često nesagledavana, ali ne i nevažna stvar je broj podnožja za radnu memoriju koji postoji na matičnoj ploči.  Jeftiniji modeli matičnih ploča imaju na sebi samo dva ovakva podnožja, što svakako limitira buduće nadogradnje memorije. Uobičajeno je da na matičnoj ploči postoji 4 ovakva podnožja, a kod kvalitetnih, skupljih modela, čak i 6 podnožja za radnu memoriju.
Trenutno su aktuelna samo dva tipa radne memorije: stariji tip: DDR2 i noviji tip DDR3. No sam izbor memorije je dosta uslovljen izborom samog procesora. Na primer: ako se odlučite za AMD procesor ili Intelov procesor sa podnožjem LGA-775, tada birate matične ploče sa podnožjima za DDR2 radne memorije. Ako je Vaš izbor skuplji Intel procesor sa podnožjima LGA-1156 ili LGA-1366, tada birate matične ploče sa podnožjima za DDR3 radnu memoriju.
       Grafički sistem koji želimo imati na našem kompjuteru je sledeći element koji diktira izbor matične ploče.
Ako ne raspolažemo sa  dovoljno novaca da bismo kupili posebne grafičke kartice, tada je naš izbor matična ploča sa integrisanom grafikom.  Čak ako učinimo ovakav izbor, važno je da obratimo pažnju na tipove video izlaza koji su ugradjeni na samoj ploči. Osim standardnog VGA konektora, naša matična ploča bi trebala da poseduje i  DVI konektor  na koji se spaja večina LCD monitora. Bilo bi veoma korisno da ta ploča ima ugradjen i HDMI konktor na koji se spajaju moderniji televizori sa plazma ili LCD / LED ekranima.
Naravno, naša matična ploča bi pored ovoga, trebala da poseduje i konektor za spajanje grafičke kartice da kasnije možemo  proširiti naš sistem sa boljom grafikom.
        Ukoliko nam u samom početku sklapanja konfiguracije, novac za dodatnu grafičku karticu nije problem, tada naša matična ploča ne mora na sebi imati integrisanu grafiku, jer ćemo svakako odmah kupiti grafičku karticu. U tom slučaju bi bilo korisno da izabrana matična ploča ima dva podnožja za grafičke kartice. To nam pruža mogućnost postavljanja dve ili više grafičkih kartica u cilju ostvarivanja boljih performansi u igrama. Tada biramo izmedju  dve tehnologije:  SLI ili CrossFire. SLI tehnologiju podržavaju grafičke kartice Nvidia GeForce, dok CrossFire tehnologiju podržavaju ATI Radeon grafičke kartice.
        Osim nabrojanih, postoje i drugi priključci na matičnim pločama, koji mogu uticati na naš konačni izbor, a u zavisnosti od dodataka i kartica koje želimo priključiti na naš kompjuter.
Tu su pre svega PCIex1 slotovi, PCI slotovi koji služe za dodavanje raznih kartica (tv kartica, kartica za bežično mrežno povezivanje, zvučna kartica ...).
Naravno da naša matična ploča treba da ima dovoljan broj priključnih mesta za spajanje Hard diskova  i dvd uredjaja, te treba obratiti pažnju na broj SATA konektora.
Na kraju, kada prema odabranim komponentama utvrdite koja Vam je vrsta matične ploče potrebna, uradite još jedan važan korak. Kažu ljudi da iskustvo iz prve ruke vredi više nego stotinu naučnih prikaza. Zato potražite  po forumima iskustva ljudi koji su već kupili takve matične ploče.

          Pre nego što krenete u kupovinu, ostaje Vam da sa vašeg spiska matičnih ploča uklonite sve one čija Vam cene ne odgovara.

         I pored svega, možete lako da pogrešite u izboru, jer cene u kompjuterskom svetu padaju, a nove bolje komponente dolaze u prodavnice po cenama onih ranijih. Verovatno su se stvari promenile dok ovaj tekst niste pročitali. Jednostavno, morate da budete u toku zbivanja. Ako baš i niste, onda se obratite nama za besplatan savet oko izbora matične ploče.
       Pozovite nas  na 
060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.


        Znate sve o matičnim pločama i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: matičnu ploču iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip ,  jer tamo možete da kupite, ali i prodate matične ploče i drugo po fiksnim cenama.

na vrh početne stranice

13. 1. 2011.

Sastavi kompjuter za igranje

Kakve komponente da izaberem za svoj novi kompjuter za igranje?
       Zavisi od toga kojoj grupi igrača pipadate. Da li ste u grupi onih koji vole da se igraju ili ste u grupi onih koji ne žele to da priznaju.
Igre mogu da budu različito zahtevne. Postoje one koje ćete moći da igrate na nekom starom kompjuteru sa malo memorije, malim hard diskom, prevazidjenom grafičkom karticom i sve to na 15 inčnom monitoru. Medjutim, postoje i one igre koje bismo želeli da vidimo na našem kompjuteru, jedino što zahtevaju da za to zadovoljstvo odvojimo i pola cigle evra i to bez monitora i drugih sitnica koje život znače. 
       Ovaj put ćemo da zaobiđemo jeftine i polovne konfiguracije kompjutera za igranje.
       Dakle, sve se ponovo vrti oko toga koliko evra imamo u džepu. No da bismo saznali šta to za naš novac možemo da kupimo a da je najbolje za igre, moramo prvo da kupimo ostale obavezne delove kompjutera.
       Pre svega, tu je obavezno dobro napajanja od bar 450W, hard disk od bar pola terabajta, memorija od danas već standardinih 4GB za dobre igre, bar Dual core procesor (jer mnoge igre bez njega neće ni krenuti). Izbor procesora će nam biti uslovljen izabranom matičnom pločom. Ne zaboravimo i na monitor od bar 23-24 inča. Tu su još i sitnice poput tastaure, miša, slušalica ili zvučnika. Kad to sve nabavimo, onda ćemo da vidimo koliko nam je ostalo novaca za “dobru” grafičku karticu sa bar 1GB memorije.
        Jedan od dobrih predloga je da izaberete kombinaciju grafičke kartice Radeon HD 5770 i procesora Athlon II X2 250.  
        Dobra je kombinacija i Athlon II X3 440 (tri K10 jezgra na 3 GHz) sa grafičkom karticom ,
Radeon HD 5750. 
       Želite li procesor sa četiri jezgra, onda je Vaš izbor Phenom II X4 925 – procesor malko više klase, ako vam ne preostaje dovoljno novaca, minimum ispod koga ne da se ide je grafička kartica Radeon HD 5670 sa 1 GB.
        Sve ove kombinacije će Vam iz novčanika izvući oko 500 evra. Možda je najbolje uzeti kombinaciju  Athlon II X3 440 sa grafičkom karticom Radeon HD 5750. Kada se umorite od igranja, ova kombinacija će vam omogućiti da sa lakoćom uradite i nešto korisno na Vašoj igrački od pola cigle evra. 
        I pored svega, možete lako da pogrešite u izboru, jer cene u kompjuterskom svetu padaju, a nove bolje komponente dolaze u prodavnice po cenama onih ranijih. Verovatno su se stvari promenile dok ovaj tekst niste pročitali. Jednostavno, morate da budete u toku zbivanja. Ako baš i niste, onda se obratite nama za besplatan savet oko sastavljanja konfiguracije za igre.
       Pozovite nas  na 
060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

       Već ste sastavili konfiguraciju svog kompjutera za igranje  i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: sve komponente iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip ,  jer tamo možete da kupite, ali i prodate bilo koje komponente za kompjuter, ali i drugo po fiksnim cenama.

na vrh početne stranice

4. 1. 2011.

Kako izabrati LAPTOP


Mnogi koji imaju desktop kompjutere često kupuju prenosni kompjuter. Prenosni kompjuter (Laptop) ima nekih svojih prednosti: ne zahteva velik prostor – čak ni poseban kompjuterski sto, a i uvek  ga možete poneti sa sobom. U zadnje vreme, čest je slučaj da se donese odluka o kupovini laptop kompjutera kao jedinog kućnog kompjutera.
       Prilikom kupovine treba da obratimo pažnju na neke stvari koje su jako važne za konfornu upotrebu laptop kompjutera. Pokušaću nabrojati i opisati neke od najvažnijih:

Procesor
       Procesor je važan jer od njega zavisi brzina kompjutera, a u zadnje vreme i to da li ćete neki program uopšte moći i pokrenuti na svom kompjuteru.
Dual core  procesori daju veću brzinu u odnosu na obične prosesore. Često možete videti oznake na kućištu koje govore o ugradjenom procesoru: “Core Duo“, “Core 2 Duo“ i “Core 2 Extreme“. Ovo su najbolji izbori, ali znamo da količina novca uvek odredjuje granice naše kupovine. Zato je često potrebno praviti kompromise.
U praksi se pokazalo da je uvek bolje uzeti slabiji procesor u kombinaciji sa vise memorije.

Memorija
       Preporuka je da ne uzimate manje od 2GB RAM. To bi bio optimum za normalan rad, mada će se kompjuter dobro snalaziti i sa 1GB RAM ukoliko imate instaliran Windows XP. Ukoliko želite da radite pod operativnim sistemom Windows7, tada je 2GB RAM apsolutni minimum.

Grafička memorija
       U principu, što je veća grafička memorija, to bolji kompjuter za igre. Preporuka je imati DDR2 karticu sa najmanje 512 MB grafičke memorije. Naravno kvalitet i opšti utisak igranja na laptopu zavisi i od odabrane grafičke kartice ugradjene u sam laptop, ali i od ekrana  koji ide uz taj laptop.

Ekran
       Danas su uglavnom  svi ekrani laptop računara “wide – screen“ odnosa stranica (16×9). Izuzetak od ovoga su prenosni računari malih dimenzija kojima je primarna funkcija: prenosivost. Veličina ekrana se kreće od sada već standardnih 17 inča, pa naviše.
       Ukoliko ćete svoj laptop koristiti za igre, onda je potrebno posebnu pažnju obratiti na vreme odziva ekrana - što manje vreme, to brže iscrtavanje slike. Vreme odziva ne bi trebalo da bude veće od 2msec.
       Veoma važna prednost je da Vaš budući laptop ima mogućnost priključenja drugog monitora, jer tako možete dag a priključite osim na drugi monitor i na televizor nove generacije velikih dijagonala, sa ugradjenim ulazima za kompjutere.

Baterija
       Uvek proverite u tehničkoj dokumentaciji koliko sati baterija može neprekidno da napaja vaš laptop ukoliko nema dostupnog drugog izvora napajanja. Sa jednim punjenjem, to vreme ne bi trebalo da bude kraće od 3 sata.

Ostali dodatci
       Jedan od najvažnih dodataka, mada sada već uglavnom zastupljen u svakom laptop uredjaju je Wi-Fi kartica za bežično umrežavanje i bežični pristup internet. Vaš laptop bi svakako morao da ima ovaj koristan dodatak.
       Obavezan dodatak koji ćete morati da kupite ukoliko nameravate da Vaš laptop bude uključen više sati na dan, jeste postolje sa ventilatorima. Ono omogućava bolje hladjenje i održavanje optimalne temperature laptopa.
       Drugi dodatci zavise od Vaših specifičnih potreba.


       Naravno, ovo gore napisano važi samo ako Vam baš treba jači laptop i ako shodno svojim željama imate i dovoljno novaca za njega. Ukoliko Vam je potreban slabiji laptop (da biste samo surfovali, čatovali ili  da biste samo imali svoju mobilnu kancelariju i slično), tada je izbor svakako veći i primereniji svakom džepu. U tom slučaju vam je dovoljan jedan sasvim prosečan laptop nižeg cenovnog razreda ili čak i polovan laptop starije "pred dual core" generacije.

       Izbor prenosnog kompjutera ( laptopa ) je često težak. Ne pitajte prodavca u prodavnici za savet, jer su velike šanse da odete kući sa laptopom koji već predugo stoji na polici u prodavnici i koji ne nalazi kupca.  Naravno, i ovde postoje časni izuzeci. Najbolje je da se savetujte u servisu koji nema svoju prodavnicu. Savet će sigurno biti besplatan, jer je dobar savet zalog servisa da ćete baš kod njih donositi svoj laptop na servisiranje. Ukoliko ne znate koga biste pitali, pitajte nas, pozivom na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

       Razumete se u prenosne kompjuter i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: računar iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate laptop i drugo po fiksnim cenama.

na vrh početne stranice

2. 1. 2011.

Kupovina kompjutera


Kupovina kompjutera (ili ako više volite  računara) je veoma stresan dogadjaj. Iz iskustva znam da se često pažljivo planira šta i gde kupiti, a onda u zadnjem trenu, čovek impulsivno kupuje. Tek kad uredjaj stigne kući, onda vidimo šta smo kupili i koliko se to mnogo razlikuje od naše prvobitne zamisli. No, kad je kompjuter već na stolu, onda je najlakše da zaboravimo šta smo to planirali kupiti i da sebe ubedimo da je ova kutija na stolu upravo ono što smo u stvari želeli i upravo ono što će nam ustvari i trebati. Čim autosugestija odradi svoje, onda možemo preći i na sledeći korak, a to je: ubediti sve naše prijatelje da smo kupili pravu stvar i da je naš kompjuter puno bolji od njihovog.

Kako izbeći zamku ovakve kupovine?
Pre svega, verovatno nije tačno da je najjači kompjuter koji možete sebi kupiti - baš ono što vam treba.
Znači, pre odlaska u prodavnicu, uzmite list papira i na njega napišite sve ono za šta nameravate koristiti kompjuter. Nakon toga, sedite kod nekoga za kompjuter i na internetu potražite komponente kompjutera koje mogu zadovoljiti vaše zahteve, a da pri tome imaju razumnu cenu. Na ovaj način često možete uštediti poveću količinu novca. Ukoliko niste tehnički potkovani, onda potražite pomoć stručnih lica u servisima kompjutera. Često će vam oni besplatno sastaviti spisak komponenti koje bi trebalo ugraditi u računar koji će raditi upravo ono što očekujete od njega. Zar ima negde nešto besplatno? Pa, ne baš besplatno. Mnogi serviseri će vam učiniti tu uslugu sa nadom da će te nakon kupovine, računar održavati upravo kod njih.
Ako ne znate dobro ni jednog majstora, obratite se nama, pozovite 060/30-40-102 ili nas kontaktirajte putem skype - dodajte medju svoje prijatelje naš skype ID:   majstor025 i stručno lice će vam pomoći.

Razumete se u kompjutere i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete obići prodavnice, a možete potražiti jeftiniju ponudu: računar iz druge ruke.
Postoje ljudi koji sklapaju konfiguracije koje su često jeftinije nego u prodavnicama. Da biste ih našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip To je najveći portal u srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći pronaći upravo ono što vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip, jer tamo možete kupiti, ali i prodati kompjuter i drugo po fiksnim cenama.

na vrh početne stranice

Dobar kompjuter

Često me pitaju koji kompjuter je dobar. Što se mene tiče, dobar kompjuter je ISPRAVAN KOMPJUTER.
Drugo je pitanje da li ćete kompjuterom moći da obavite posao koji želite da obavite. To zavisti od tri stvari:
  1. Šta treba da se obavi
  2. Da li je kompjuter hardwerski osposobljen da u razumno vreme obavi zadati posao
  3. Da li ste Vi snabdeveni potrebnim znanjima, veštinama i programima za obavljanje tog posla.
Mi ne možemo uticati na izazove Vašeg posla,
Mi Vam možemo pomoći da Vaš kompjuter bude ISPRAVAN i tehnički opremljen za konkretan posao (pa bilo to samo surfanje, gledanje filmova, komunikacija ili čak i igranje). 


Ako je Vaš kompjuter jako usporio, ako često zastaje u radu, ako blokira ili se restartuje,  to sve ukazuje da Vaš kompjuter ima "psihičkih" problema. Verovatno mu je potrebno čišćenje od virusa, sredjivanje operativnog sistema ili u krajnjem slučaju i reinstalacija windowsa. No, reinstalacija windowsa je krajnji korak, jer se i čoveku koji ima smetnje sa vidom ne menja centar za vid u mozgu nego se vrši intervencija na očima.

Ako zadatak koji stavljate pred Vaš kompjuter traži ugradnju boljeg parčeta opreme (nova grafička kartica, zvučna kartica, tv kartica, satelitska kartica, novi disk ... novo nešto), mi ćemo stručno izvršiti ugradnju i instalaciju bilo kojeg dodatka Vašem kompjuteru.

Ako je Vaš kompjuter dobar, a jednostavno ne uspevate da napravite ono što želite da napravite sa njim, tada Vam nedostaje odgovarajući program, znanje ili veština. Mi ćemo izvršiti nabavku i instalaciju bilo kojeg programa i pružiti Vam neophodnu obuku u radu. Za početak, pratite postove na ovom blogu i možda ćete naći odgovor na vaše pitanje, a naravno, možete i Vi postaviti pitanje na koje ćemo Vam dati odgovor.

Problema sa kompjuterima može biti mnogo, ali to nije više važno jer VI STE NAŠLI REŠENJE.
Pratite ovaj blog, primenite savete za dobro Vašeg računara i Vas samih.
Ako je problem veći, nazovite nas na 060/30-40-102 ili se javite na skype ID: majstor025

Želim vam dobru zabavu i uspešan rad sa kompjuterima.

Vaš Majstor


Ukoliko prodajete / kupujete kompjuter, deo opreme ili bilo šta drugo, sada to učinite na za Vas najpovoljniji način:  posetite aukciju za celu Srbiju: www.limundo.com/ref/a.josip ili posetom internet robnoj kući:  www.kupindo.com/ref/a.josip


na vrh početne stranice