4. 1. 2011.

Kako izabrati LAPTOP


Mnogi koji imaju desktop kompjutere često kupuju prenosni kompjuter. Prenosni kompjuter (Laptop) ima nekih svojih prednosti: ne zahteva velik prostor – čak ni poseban kompjuterski sto, a i uvek  ga možete poneti sa sobom. U zadnje vreme, čest je slučaj da se donese odluka o kupovini laptop kompjutera kao jedinog kućnog kompjutera.
       Prilikom kupovine treba da obratimo pažnju na neke stvari koje su jako važne za konfornu upotrebu laptop kompjutera. Pokušaću nabrojati i opisati neke od najvažnijih:

Procesor
       Procesor je važan jer od njega zavisi brzina kompjutera, a u zadnje vreme i to da li ćete neki program uopšte moći i pokrenuti na svom kompjuteru.
Dual core  procesori daju veću brzinu u odnosu na obične prosesore. Često možete videti oznake na kućištu koje govore o ugradjenom procesoru: “Core Duo“, “Core 2 Duo“ i “Core 2 Extreme“. Ovo su najbolji izbori, ali znamo da količina novca uvek odredjuje granice naše kupovine. Zato je često potrebno praviti kompromise.
U praksi se pokazalo da je uvek bolje uzeti slabiji procesor u kombinaciji sa vise memorije.

Memorija
       Preporuka je da ne uzimate manje od 2GB RAM. To bi bio optimum za normalan rad, mada će se kompjuter dobro snalaziti i sa 1GB RAM ukoliko imate instaliran Windows XP. Ukoliko želite da radite pod operativnim sistemom Windows7, tada je 2GB RAM apsolutni minimum.

Grafička memorija
       U principu, što je veća grafička memorija, to bolji kompjuter za igre. Preporuka je imati DDR2 karticu sa najmanje 512 MB grafičke memorije. Naravno kvalitet i opšti utisak igranja na laptopu zavisi i od odabrane grafičke kartice ugradjene u sam laptop, ali i od ekrana  koji ide uz taj laptop.

Ekran
       Danas su uglavnom  svi ekrani laptop računara “wide – screen“ odnosa stranica (16×9). Izuzetak od ovoga su prenosni računari malih dimenzija kojima je primarna funkcija: prenosivost. Veličina ekrana se kreće od sada već standardnih 17 inča, pa naviše.
       Ukoliko ćete svoj laptop koristiti za igre, onda je potrebno posebnu pažnju obratiti na vreme odziva ekrana - što manje vreme, to brže iscrtavanje slike. Vreme odziva ne bi trebalo da bude veće od 2msec.
       Veoma važna prednost je da Vaš budući laptop ima mogućnost priključenja drugog monitora, jer tako možete dag a priključite osim na drugi monitor i na televizor nove generacije velikih dijagonala, sa ugradjenim ulazima za kompjutere.

Baterija
       Uvek proverite u tehničkoj dokumentaciji koliko sati baterija može neprekidno da napaja vaš laptop ukoliko nema dostupnog drugog izvora napajanja. Sa jednim punjenjem, to vreme ne bi trebalo da bude kraće od 3 sata.

Ostali dodatci
       Jedan od najvažnih dodataka, mada sada već uglavnom zastupljen u svakom laptop uredjaju je Wi-Fi kartica za bežično umrežavanje i bežični pristup internet. Vaš laptop bi svakako morao da ima ovaj koristan dodatak.
       Obavezan dodatak koji ćete morati da kupite ukoliko nameravate da Vaš laptop bude uključen više sati na dan, jeste postolje sa ventilatorima. Ono omogućava bolje hladjenje i održavanje optimalne temperature laptopa.
       Drugi dodatci zavise od Vaših specifičnih potreba.


       Naravno, ovo gore napisano važi samo ako Vam baš treba jači laptop i ako shodno svojim željama imate i dovoljno novaca za njega. Ukoliko Vam je potreban slabiji laptop (da biste samo surfovali, čatovali ili  da biste samo imali svoju mobilnu kancelariju i slično), tada je izbor svakako veći i primereniji svakom džepu. U tom slučaju vam je dovoljan jedan sasvim prosečan laptop nižeg cenovnog razreda ili čak i polovan laptop starije "pred dual core" generacije.

       Izbor prenosnog kompjutera ( laptopa ) je često težak. Ne pitajte prodavca u prodavnici za savet, jer su velike šanse da odete kući sa laptopom koji već predugo stoji na polici u prodavnici i koji ne nalazi kupca.  Naravno, i ovde postoje časni izuzeci. Najbolje je da se savetujte u servisu koji nema svoju prodavnicu. Savet će sigurno biti besplatan, jer je dobar savet zalog servisa da ćete baš kod njih donositi svoj laptop na servisiranje. Ukoliko ne znate koga biste pitali, pitajte nas, pozivom na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

       Razumete se u prenosne kompjuter i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: računar iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate laptop i drugo po fiksnim cenama.

na vrh početne stranice