9. 6. 2011.

Zaštitite vaše oči od kompjutera


       Zaštita očiju pri radu na kompjuterima je od velike važnosti, jer ukoliko ta dva interfejsa na vašem telu otkažu, Vašem kompjuteru će biti veoma teško komunicirati sa  vama. 

       Ako svakodnevno provodite dosta vremena za kompjuterom (bilo na facebook-u, igrama ili radeći “nešto korisno”), onda svakako osećate neke simptome kompjuterskog zamora očiju kao što su peckanje u očima, crvenilo, nedostatak ovlaživanja očiju …

Kako pomoći svojim očima?
  

            Povećajte konstrast na ekranu na njegovu maksimalnu vrednost. Ovo doprinosi da oko može obraditi sliku bez velikih napora. Ukoliko mnogo radite sa tekstom, onda je najbolje imati belu pozadinu za crni tekst.


          Udaljite se od monitora. Udaljenost monitora od oćiju bi trebala biti najmanje dve dijagonale monitora.


            Nabavite pomoćne alate. Ukolko mnogo vremena provodite u prekucavanju teksta sa papira, tada stalno fokusiranje od bliskog papira ka udaljenijem monitoru, stvara dodatni zamor. Zato je u takvom slučaju potrebno nabaviti držač za papire koji se kači uz moitor, tako da I monitor i papir sa koga se prekucava budu na istoj udaljenosti od očiju.


          Osvetlite prostor, ali ne prejako. Osvetljenje prostora treba biti rešeno bez neonskih lampi. Isto tako, mada iz drugog razloga, štedne sijalice nisu preporučljive kada je razdaljina izmedju rasvetnog elementa i glave mala.


         Izbegnite refleksije. Uklonite mogučnost refleksija svetla uzrokovane drugim izvorima  svetla (sijalice, sunce,  prozor) a koja bi se mogla javiti na ekranu.


      Filtrirajte svetlost. Ukoliko koristite naočare, neka obavezno budu presvučene antirefleksnim slojem.


         Trepćite što je moguće čepće, jer se tako mehanički uklanjaju nečistoće, a i stvaraju suze neophodne za vlaženje očiju.


         Vežbajte oči. Ukolko neprekidno duže vreme provodite za kompjuterom, tada su vam potrebne vežbe za oči. Naravno, nije potrebno izvoditi ovakve vežbe za oči:
               Biće dovoljno da nakon svakih 30 minuta rada, sklonite pogleda sa monitora na bilo koji udaljeniji predmet. Ovim se oči teraju da fokusiraju stvar koja je na većoj razdaljini od monitora. Korisno je naizmenično gledati čas u bliži , čas u neki udaljeniji predmet.

           Pokrenite se, ne samo zbog očiju , nego i zbog celog  tela. Na svakih 60-tak  minuta rada, potrebno je napraviti desetak minuta pauze. Pauza nije za sedenje. Za to vreme treba ustati sa stolice i napraviti nekoliko vezbi za celo telo. Ovim će krv malko bolje proteći kroz telo. Još ako to uradite kraj otvorenog prozora, efekat će biti puno bolji.

    Posetite očnog lekara. Pri ovome svemu, ne bi bilo loše jednom godišnje posetiti oftamologa. Redovan godišnji pregled očiju je koristan. Za utehu, i tu ćete se sresti sa kompjuterom, jer se uglavnom obavlja kompjuterska dijagnostika vida.

  Nadam se da sam vam pomogao sa ovih par saveta. 
Jednostavno - deluju.


Imam CRT monitor
CRT monitor (izgleda kao stari televizor),  smrtna je presuda za vaše oči. 
Par saveta ukoliko posedujete stari CRT monitor, ovaj put "savet iz struke": 
         Podesite frekvenciju osvežavanja na bar 85 Hz. Ukoliko to nemože da se postigne, nabavite drugi monitor, jeftiniji je od vaših očiju.
           Zamenite monitor. U stvari, oči će vam biti veoma zahvalne ako stari TV like  CRT monitor zamenite novim tankim LCD ili LED monitorom. Možda na prvi momenat izgleda skupo, ali dobre naočare su još skuplje.

       Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: LCD ili LED monitor iz druge ruke.  Da biste ga našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetitewww.kupindo.com/ref/a.josip ,  jer tamo možete da kupite, ali i prodate monitore i drugo po fiksnim cenama.

Šta raditi sa starim monitorom


Ukolko ne znate kome biste ga prodali, pokušajete na aukcijskom sajtu  www.limundo.com/ref/a.josip . 
Ako ste vezani za svoj stari monitor, onda za kraj nekoliko predloga u slici: