12. 6. 2011.

Ugradnja dodatnog hard diska


       Često se javlja potreba za ugradnjom dodatnog hard diska. Sledi uputsvo za ugradnju IDE hard diskova.
Više o vrstama hard diskova pogledajte na ovom linku.

       Ukoliko vaša matična ploča ima dva IDE-slota, odnosno dva kanala za IDE uredjaje, tada se obavezno hard diskovi priključju na prvi kanal, a CD / DVD uredjaji na drugi kanal. Ovakvo povezivanje omogućuje da hard diskovi razviju svoju maksimalnu brzinu. Isto tako, važno je da oba hard diska budu ista ili istih brzinskih karakteristika (isti broj obrtaja 5400 ili 7200), jer će u protivnom brži hard disk raditi sporije nego što bi to mogao. Pravilo je da najveća brzina prenosa po IDE kanalu odgovara najvećoj brzini prenosa najsporijeg uredjaja priključenog na taj kanal.

Nekoliko saveta pre početka ugradnje:
- Nemojte dozvoliti da vam hard disk padne na radnu povrpinu čak I sa male visine, niti da se desi bilo kakav udarac u njega.
- Nemojte pritiskati poklopac hard diska, skidati zaštitne nalepnice, niti dodirivati vidljivu elektroniku
- Pre manipulacije sa hard diskom navucite antistatičku rukavicu, ili bar napravite metalnu narukvicu od bakarne žice koju čete pre rada staviti oko ruke, a njen drugi kraj pričvrstiti na uzemljeno kućište kompjutera.
- Do ugradnje držite hard disk u antistatičkom omotu
- Hard disk dodirujte samo po metalnim stranicama.
- Pre ugradnje isključite napajanje vadjenjem mrežnog kabla.

Master , Slave – šta je to
       Kada se dva IDE uredjaja nadju na istom IDE kanalu, jedan treba da bude gazda. Jjedan treba da bude gravni (primarni, master), a drugi sporedni (sekundarni, slave). Uobičajeno je da hard disk na kome se nalazi operativni sistem bude Master uredjaj. Vi možete sami odrediti koji od hard diskova će biti Master postavljanjem kratkospojnika ( jumpera ) u odredjenu konfiguraciju.

       Svaki hard disk ima neki svoj sistem povezivanja džampera (kratkospojnika) i ona je obično jasno označena na samom hard disku iznad iznad prostora za kratkospojnike ili negde na poklopcu hard diska.

       Uglavnom postoje tri osnovne kombinacije koje daju tri rezultata: Master, Slave , Cable select. U prva dva slučaja vi direktno odredjujete koji će hard disk biti Master, a koji Slave.

       Ukoliko postavite kratkospojnike u poziciju Cable select, to morate učiniti na oba hard diska. Tada je uloga Master ili Slave diska odredjena mestom njegovog priključenja na kabel za spajanje sa matičnom pločom.  
      Jedna strana IDE kabla se spaja na matičnu ploču. Ona je obično obeležena plavim konektorom ili se prepoznaje po tome što je taj konektor udaljeniji od srednjeg konektora nego onaj na drugom kraju kabla. Srednji konektor je Slave konektor, a drugi krajnji (bliži srednjem) je Master konektor.


Objašnjenje kombinacija kratkospojnika:
        Obično postoje sledeće kombinacije za postavljanje kratkospojnika ( jumpera ) na hard disku:
Master or Single drive – postavlja se kada se na kablu nalazi samo jedan hard disk, dok je drugi konektor slobodan. Ovim se odredjuje da li će taj hard disk biti Master ili Slave.
Drive is slave – postavlja se na dodatnom hard disku kada već postoji jedan glavni hard disk kome  se  prvo ovaj kratkospojnik mora premestiti na kombinaciju Master.
Cable Select – koristi se sa Ulstra ATA kablovima. Ova postavka dozvoljava da mestom priključka na kablu  odredimo da li će uredjaj biti Master ili Slave.
Limit Capacity Option – ova opcija se koristi kada vaš operativni sistem ne podržava puni kapacitet vašeg hard diska (uglavnom je nećete koristiti)

 Montaža hard diska 
      Nakon postavljanja kratkospojnika u zahtevanu kombinaciju, ubacite hard disk u kućište kompjutera u ležište  iznad ili ispod postojećeg hard diska. Pričvrstite šarafima hard diska za ležište, spojite IDE kabel i ne zaboravite spojiti kabel napajanja hard diska.

          Proverite još jednom da li je sve dobro spojeno. Ukoliko jeste, uključite kompjuter.
        Ako je novopostavljeni hard disk formatiran ili ako ima nekih podataka na sebi, windows će ga prepoznati I dodeliti mu je sledeću slobodnu slovnu oznaku. Ako na tom hard disku postoji više particija, tada će svaka od njih dobiti svoju slovnu oznaku.
       Ako hard disk nije formatiran, tada iskoristite neki od alata za rad sa hard diskovima kao što je program Partition magic, da biste ga formatirali i podelili na particije. O upotrebi ovoj programa u jednom od narednih postova.

       Nemate dodatni hard disk? Potražite ga u prodavnici, ili da pribegnete jeftinijem rešenju, a to je da posetite našu najveću internet aukciju na www.limundo.com/ref/a.josip   ili našu najveću internet prodavnicu www.kupiindo.com/ref/a.josip

       Ukoliko živite u Somboru ili okolini, a treba Vam savet oko izbora hard diska ili ako ne želite sami ugradjivati dodatni hard disk, pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.