10. 3. 2011.

Umrežite se bež žica

Ukoliko imate dva ili više kompjutera u svojoj kući ili kancelariji, a možda i Laptop?  Imate telefon sa wi-fi opcijom? Želite da svaki kompjuter ima izlaz na internet nezavisno od drugih kompjutera? Pri tome još ne želite provlačiti kablove kroz prostorije? Umrežite ih bez kablova. Iskoristite pogodnosti wireless tehnologije. Poznajete li nekoga ko nema mogućnosti  spajanja na interntet putam adsl ili kablovskog priključka,  savetujte mu wireless.
        Izbor  opreme zavisi od vaših potreba. Ukoliko nameravate koristiti wireless unutar jedne prostorije, onda će bilo koji wireless uredjaj odrediti posao za vas.
        Ako želite nešto više od svog wireless sistema, onda morate pažljivije birati i uskladiti uredjaje prema vašim željama.
Veza kroz velike prepreke ili na veću udaljenost:
       Nameravate li ostavariti bežičnu vezu kroz  velike prepreke u vidu zidova izmedju prostorija ili većih razdaljina izmedju kompjutera, onda  vam je  važna osetljivost prijemnog dela wireless uredjaja. U ovom slučaju  je vaš izbor wireless uredjaj koji radi po standardu 802.11b+ .
       U okviru ovog standarda 802.11b+  kartice  koji imaju najveću osetljivost su bazirane na Instruments-ovom ACX100 chipsetu.  Ovi uredjaji će dati najbolje rezultate i u uslovima loše veze.
         Ovo se posebno odnosi na pristup internetu putem wireless-a ukoliko ste udaljeni preko 10 km od vama najbliže pristupne tačke.  Čak i na udaljenostima od preko 20 km , wireless uredjaji bazirani na ACX100 čipsetu postižu stabilnu vezu. O uredjajima na wireless pristup internetu će biti više reči drugom prilikom.
Veza velikih brzina na malu udaljenosti i bez prepreka:
         Ukoliko su razdaljine izmedju vaših uredjaja male i bez velikih prepreka, tada ste u poziciji da možete ostvariti velike brzine prenosa. Tada kupite wireless karticu koja radi u standardu  802.11g. U okviru ovog standarda, Atheros chipset daje najveće brzine prenosa podataka uz najveću osetljivost.  Ukoliko želite nižu cenu ali ipak solidno funkcionisanje vaše wireless kućne mreže, onda je dobar izbor kartica bazirana na Ralink2500 chipsetu.  Kartice izgradjene oko  TI ACX111 802.11g chipseta su po kvalitetu veze i ceni, izmedju ova dva ranije pomenuta čipseta.

Sledi nekoliko konkretnih preporuka u izboru uredjaja:
Atheros (standard 802.11g) :  DWL-G520, DWL-2000AP, INTELLINET Super G108 PCI
Broadcom (standard 802.11g):  TEW401PC, TEW403PI, TEW410APB. Linksys WRT54g,    
Ralink (standard 802.11g):  Canyon WF-511, MSI W54g
Atmel (standard 802,11b):  DWL-120USB, TEW-223UB
ZyDAS (standard 802.11 b&g):   ZyDAS 802.11b&g, CN-WF-518, ZyXEL B2000, ZyXEL B1000

Ovi tekstovi su bazirani na teskstovima  sa WiFiHR.

A za sam kraj jedna lična preporuka za kućnu / kancelarijsku wireless mrežu: uredjaj 
TP-Link: TL-WR740N  

Izbor wireless uredjaja i njegovo podešavanje može biti delikatan posao. 
Ukoliko živite u Somboru ili okolini, a ne znate koga biste pitali, pitajte nas, pozivom na 060/30-40-102   
ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025

       Razumete se u wireless i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: wireless iz druge ruke.  Da biste ga našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip  . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate wireless uredjaj ali i sve drugo po fiksnim cenama.