20. 3. 2011.

OČISTITE PRAŠINU : ubrzajte kompjuter i sprečite kvarove

        Prašina je česta pojava koja na desktop kompjuterima može izazvati ozbiljne probleme. Ona usporava kompjuter, povećava  buku ventilatora, izaziva resetovanja, ali i skraćuje radni vek komponenti. 
         Da bi se hladile komponente u kompjuteru, potrebno je osigurati dobar protok vazduha koji iz prostorije ulazi u kućište kompjutera, preuzima na sebe toplotu koju oslobadjaju komponente, te je odvodi izvan kućišta. Ovaj forsirani protok vazduha povlači i prašinu iz prostorije, koja se potom taloži na lopaticama ventilatora i uskim prorezima za cirkulaciju vazduha na hladnjacima i kućištu napajanja. Time se vremenom stvaraju barijere protoku vazduha, a time i sprečava efikasno odvodjenje topline, pa se komponente pregrevaju.
       Sami možete mnogo pomoći svom kompjuteru tako što ćete povremeno skinuti poklopac kućišta te pažljivo odstraniti nataloženu prašinu.
       Najopasnija su  taloženja prašine su na prorezima kućišta napajanja i na ventilatorima i haladnjacima procesora i grafičke kartice.

Kućište napajanja:
        Napajanje je jedan od najvećih „proizvodjača topline“ u kompjuteru. Da bi se rashladilo, veliki ventilator usisava vazduh iz kućišta (time potpomažući i hladjenje ostalih komponenti u kućištu, i odvodi ga u okolni prostor. Prašina koja se taloži na otvorima kućišta kroz koje se usisava vazduh, ali i na onima sa spoljne strane - kroz koji se izbacuje vazduh, ograničava protok vazduha, često stvarajući svojevrsno ćebe koje prekrije celokupnu površinu otvora za cirkulaciju vazduha.

Procesor
        Ovo je definitino najtopiji deo kompjuter, a često i najskuplji. Pri svom radu oslobadja ogromnu količinu topline, te mu je potreban pojačani rashladni sistem koji se sastoji od hladnjaka i ventilatora. Kada ne bi postojali hladnjak i ventilator na procesoru, isti bi se u toku jako kratkog vremena spalio.  Na sreću, postoje odredjene zaštite koje u slučaju povećane toplote isključuju procesor. Naravno, procesor nećemo vaditi i čistiti, jer do njega nije došla prašina, ali je ventilator iznad procesora sigurno dosta prašnjav.
 Na vama je omogućite odvodjenje toplote sa procesora tako što ćete ventilator i hladnjak procesora održavati čistim. 
         Pojedini kompjuteri imaju mogućnost automatskog podešavanja brzine ventilatora procesora u zavisnosti od temperature koju oslobadja procesor. Ako primetite da se takav ventilator stalno obrće na najvećoj brzini,  onda postoji šansa da su hladnjak i ventilator zagušeni  prašinom.


Hladnjak procesora
       To je veliki komad metala, koji preko specijalne  termoprovodljive paste, naleže direktno na procesor i tako preuzima na sebe toplotu koju oslobadja procesor.  Hladnjak  obično na sebi sadrži  mnogo tankih rebara koja svojom velikom površinom pomažu prenošenju toplote na okolni vazduh. 
           Na vrhu hladnjaka je montiran ventilator koji prisilno gura vazduh kroz rebra hladnjaka da bi se tako  brže sa njih prenela toplota koja odlazi unutar koćišta računara. Tokom vremena, gornji deo rebara hladnjaka biva potpuno prekriven prašinom, te se stvara svojevrsno ćebe od prašine koje zatvara cirkulaciju vazduha.  Ukoliko je vrh rebara prekriven tim ćebetom od prašine, hladjenje postaje manje ili potpuno neefikasno, te dolazi do pada sistema, a i do otkazivanja procesora. 
         Da biste došli do prašine nataložene na hladnjak, morate demontirati ventilator.To je lnaizgled lak posao jer se obično sastoji od odvrtanja četiri šarafa ili otpuštanja plastičnih osigurača, ali pri tome  morate biti izuzetno oprezni jer lako može doći do mehaničkih lomova osetljivog procesora. Rezultat odstranjivanja prašine će vas iznenaditi:
          
Grafička kartica
Sve što je rečeno za procesor i njegov rashladni sistem, važi i za čišćenje prašine sa rashladnog sistema grafičke kartice, pogotovo ako je ona snažnija pa time ima i  jače prisilno hladjenje. 
Ventilator kućišta
        Toplotu koja u svom radu proizvode procesor, grafička kartica, hard diskovi, a i druge komponente, treba na neki način izvesti iz kućišta. To obično čini ventilator napajanja ili ista izlazi kroz otvore na zadnjoj strani kućišta. Za tu svrhu je najbolje u montirati poseban veliki  ventilator na zadnju ili bočnu  stranu kućišta, jer se time pomaže i napajanju koje sada u sebe ne uvlači toliko pregrejan vazduh iz kućišta. Ovaj ventilator kućišta je isto tako potrebno povremeno očistiti.
 

Jedno upozorenje za kraj: Nikada nemojte četkicom i usisivačem zalaziti u unutrašnjost kompjutera. Četkica proizvodi statički elektricitet koji može oštetiti elektro osetljive komponente (memoriju, procesor, matičnu ploču), a usisivač može proizrokovati fizička oštećenja. Prašina se uvek odstranjuje vazduhom pod pritiskom. Za  ovu svrhu možete koristiti posebni namenski sprej sa vazduhom pod pritiskom, mali kompresor, a sa slabijim rezultatima i povećanu opreznost u radu i dobru pumpu za biciklo ili automobil.

Ako ne želite sami obaviti ovaj naizgled jednostavan, ali ipak delikatan posao,  a živite u Somboru ili okolini, obratite se nama. Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje kontakte naš Skype ID:   majstor025 i mi ćemo to obaviti za Vas.
Napomena: Čišćenje računara je operacija koju redovno obavljamo prilikom reinstalacije operativnog sistema i ono je tada besplatno.