20. 3. 2011.

IZBOR NAPAJANJA za kompjuter


        Napajanje je veoma važna komponenta i njegova neispravnost uzrokuje više od 30% svih kvarova u kompjuteru, jer svaka komponenta veoma zavisi od napona koje dobija za svoj rad. 
       Napajanje (PSU – Power Supply Unit) od naizmenične 220V struje pravi jednosmernu, te  na svom izlaznom konektoru daje napone +3,3 V,  ±5V, i ±12V.
Raspored napona na ATX konektoru sa bojama pripadajućih žica:
       Pogled na zadnju stranu kućišta otkriva deo na pajanja na kome se nalaze utičnica za kabel  priključka na kućnu 220V instalaciju, te proreze ventilatora za hladjenje elemenata napajanja. Obično se tu nalaze I prekidač izbora napajanja koji je već podešen na 220 volti, zatim prekidač za ulazni napon. Moguće je da postoji i utičnica za odvodjenje napajanja za monitor.
       Oznake na nalepnici koju bi trebalo imati svako napajanje, nam govore nešto više o njegovim karakteristikama.  Najmanje treba obraćati pažnju na krupnu cifru koju proizvodjači naročito ističu, a koja govori o tome koliko to napajanje ima vati. To je često  samo marketinški podatak.
        Prava snaga  napajanja je označena u tabeli koja govori o DC (jednosmernoj struji). Tu se nalaze podaci o snazi maksimalnim kombinovanim snagama izlaznih napona, te o ukupnoj kombinovanoj snazi svih napona koje može dati to napajanje na pozitivnim naponskim nivoima.
        Osim snage, važan je podatak i o jačini struje koja se obezbedjuje na svakom pozitivnom naponskom nivou posebno.
 
       Ravizija ATX standarda je povećala broj priključaka za matičnu ploču sa 20 na 24 pina. Ovo je učinjeno jer nove PCI Rxpress magistrale i nove grafičke kartice zahtevaju veće snage.
Novo  ATX12V napajanje ima pored standardnog ATX konektora još jedan konektor sa dodatne 4 pina

Ovo je bila mali teoretski prikaz kupcu najvažnijih delova napajanja jer upravo sa njima dolazi u dodir.

Kako izabrati napajanje?

       Obično se napajanje kupuje kada ostanemo bez njega, ali I u slučajevima kada dodajemo nove komponente u kompjuter, a koje prouzrokuju dodatnu potrošnju struje. Napajanje se obično bira  na osnovu nečije preporuke, nažalost često upravo trgovca u najbližoj prodavnici kompjuterske opreme.
       Pre svega, proverite težinu napajanja. Napajanja iz pero-lake kategorije sigurno ne mogu biti kvalitetna napajanja.  Cena napajanja je važan faktor koji bi u ovom slučaju trebao obrnuto delovati. Jednostavno: jeftina napajanja od hiljadu i kusur dinara su u principu loša napajanja. To je komponenta na kojoj ne treba štedeti, jer od nje zavisti stabilnost celog kompjutera.

Evo zato nekih faktora na koje treba obratiti pažnju pri kupovini napajanja za kompjuter:

     Funkcionalnost
        Napajanje mora imati sve konektore koji su vam potrebni. Treba izbegavati adaptere na kablovima jer oni povećavaju otpornost provodnika, a time uzrokuju pad napona i stvaraju rizik od sagorevanja kontakata zbog lošeg spoja. 
     Način korekcije napona
       Bez zalaženja u teoriju, dovoljno je reći da postoje dva tipa korekcije napona: pasivni i aktivni.

Pasivna korekcija - ova napajanja imaju nisku iskoristivost (60 - 80%) Prepoznaju se obicno po tome što imaju fiksan napon napajanja (230 ili 115V). Ona stvaraju dosta elektromagnetnih smetnji.
Aktivna korekcija - znacajno skuplja jer poseduje  aktivne komponente kao što su integralna kola, FET tranzistori i složene  EMI filtere. Prepoznaju se  po tome sto im je ulaz deklarisan za full range (obicno od 90 - 230V). Njihova iskoristivost je veća od  95%,
        Bolja korekcija napona vam donosi: manju potrošnju struje koja vam omogućuje da nabavite UPS (uredjaj za neprekidno napajanje) manjeg kapaciteta. Preporuka je da nabavite napajanje sa aktivnom korekcijom napona.
     Buka i temperatura 
       Buka koju stvara napajanje i temperatura koju ono oslobadja su često vrlo povezane. Ako želite da imate što tiše i što hladnije napajanje, onda nabavite napajanje sa ventilatorom prečnika od 12cm ili 14cm, jer veći ventilatori guraju veću količinu vazduha na manjem broju obrtaja. Isto tako izaberite napajanje  sa mrežicom u obliku pčelinjeg saća umesto vertikalnih proreza za odvod vazduha
      Kvalitet izrade
       Što  je napajanje teže to je kvalitetnije. Ne uzimajte napajanja koja su lagana.  Kablovi koji izlaze iz napajanja ne smeju biti previse tanki ni previse kruti, a konektori na krajevima kablova moraju biti kvalitetni.
      Snaga
       Znate li kolika snaga vam je potrebna? Nije dovoljno kupiti što snažnije napajanja i verovati da su rešeni svi problemi. Kada veoma snažno napajanje pogoni male potrošače, onda je efikasnost napajanja veoma mala, što uzrokuje probleme drugih vrsta.
       Proverite nalepnicu sa podacima na napajanju, tu je označena snaga u kombinaciji pojedinih naponskih grana, jer elementi kompjutera ne koriste samo jedan napon za svoje napajanje.
     Niska radna temperatura za deklarisanu  snagu 
       Ako vidite napajanje koje  daje 450W u opsegu temperatura od 0 - 25°C, to znaci da napajanje ne moze dati 450W na temperaturi vecoj od 25°C. Unutar kućišta je uobičajena temperatura od približno 40°C. Ako u specifikaciji napajanja  pise da je snaga 0W na 80°C, može se proračunati da će to napajanje pod odredjenim pretostavkama, na temperaturi od  40°C  davati samo oko 150W.
     Tolerancija na nestabilnost  ulaznog napona 
       Napajanje koje je deklarisano da daje  400W pri naponu od 215 do 225V , ne može davati  dovoljno sa 210V u mrezi. Napajanja koja su deklarisana na napone u opsegu od  190 do 240V nece imati nikakvih poteškoća kada napon varira u tom opsegu.
     UL Online Certifications Directory 
       Mnoga jeftina napajanja uopšte nemaju sertifikat, a mnogi proizvodjači samo lepe svoje nalepnice na tudje proizvode.   Na internet stranici http://database.ul.com/cgi-bin/XYV/template/LISEXT/1FRAME/gfilenbr.html možete proveriti da li je proizvodjac dobio sertifikat, ali  i procitati  detaljne specifikacije napajanja.
     Merenja u laboratorijama   
        Na internet stranici http://www.silentpcreview.com/article265-page2.html  i stranicama koje slede iza nje, su data laboratorijska merenja za 6 kompjuterskih konfiguraca. Izaberite onu koja je najpribližnija vašoj i saznajte kakvo vam je napajanje potrebno.

       Konačno, izbor napajanja zavisi od svih ostalih komponenti u sistemu. Ako niste sigurni šta izabrati, a živite u Somboru ili okolini, pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

  Prilikom kupovine napajanja možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: napajanje iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate napajanje i drugo po fiksnim cenama.

POKLON SAVET
       Ako imate viška napajanje, a ne znate šta ćete sa njim, a istovremeno vam je potreban dobar ispravljač koji daje napon 3,3V ili 5V ili 12V za pogon nekog uredjaja, tada jednostavno kratkospojite zelenu žicu sa bilo kojom crnom i napajanje će proraditi dajući vam željeni napon. Još samo sve upakujte u lepu kutiju, napravite izvode sa konektorom i imate sve potreban ispravljač za neki vaš uredjaj.  
Ako želite, pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i mi ćemo to uraditi za vas. Ovako preradjene ispravljače šaljemo post-expresom bilo gde na području Srbije.