31. 5. 2011.

Torrent skidanje filmova, i drugog



           U prethodnom postu je objašnjeno kako se instalira i podešava program uTorrent koji služi za skidanje filmova, muzike, programa, knjiga i drugih stvari. Sada kada je program u kompjuteru, on čeka da posetite neku od internet stranica koje vam pomažu u pronalasku i skidanje torent fajlova.
         Za sve one koji do sada nisu koristili torrente, sledi klik po klik opis pronalaska i skidanja torent fajlova. U narednom primeru će se koristiti jedna od internet lokacija koje pomažu u pronalasku željenih fajlova i njihovog skidanja putem torrenata. Adresa ove lokacije je: www.thepiratebay.org .

Pre nastavka čitanja, pročitaj napomenu na kraju ovog posta.

Pronalazak željenog fajla
Pokrenite vaš omiljeni preglednik  interneta (Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Internet explorer ...)
- U adresno polje ukucajte www.thepiratebay.org ili samo kliknite na prethodno prikazan link.
- U vašem internet pregledniku će se otvoriti sktranica od koje ćemo krenutu u pretragu za željenim fajlom.

Pretpostavimo da želimo skinuti i pogledati film „Avatar“.
U Polje za pretragu unesimo naziv filma : Avatar trailer 
Da biste rezultate pretrage očistili od neželjenih tipova datoteka sličnih imena, imate mogućnost čekiranje vrste datoteke (Audio, Video, Aplikacije, Igre, Drugo) ili ako niste sigurni ostavite čekirano polje Sve.
Nakon toga kliknite na dugme za izvršenje pretrage.

Pojaviće vam se stranica sa nadjenim fajlovima. Sada treba  obratiti pažnju  na dostupnost željenog fajla. Ona se vidi u brojevima u koloni ispod oznake SE i LE.

Ovde je potrebno poznavati malo način rada torrenata. U prethodnom postu je napomenuto da torrenti funkcionišu tako da vi sa nečijih kompjutera skidate delove vama potrebne datoteke (filma, pesme ...), a istovremeno i sa vašeg kompjutera neko skida ono što vi već imate preuzeto od te datoteke.  Ukratko, postoje dve kategorije korisnika torrenata Sideri i Ličeri. Sideri (SE) su oni korisnici koji na svom kompjuteru imaju ceo fajl i nude ostalim korisnicima ceo fajl. Ličeri (LE) su oni korisnici koji su u toku skidanja tog fajla, ali naravno i oni nude drugima ono što imaju od tog fajla. Potreno je da torrent koji želite skinuti ima što više Sidera (SE), jer će tako biti brži prenos fajla. Torrent koji nema Sidera ne vredi skidati jer niko nema ceo fajl.

Sortiranje torrenata
Da bismo videli koji od torrenata sa nazivom koji smo uneli ima najviše Sidera, potrebno je sortirati spisak. To ćemo uraditi tako što ćemo kliknuti na SE na vrhu tabele.

Sada smo dobili često sasvim drugačiji spisak.
U ovom slučaju vidimo da Prvi na spisku ima čak 935 sidera (onih koji nude ceo film) i 72 ličera (onih koji upravo skidaju ovaj torrent). Pre nego što krenemo u skidanje filma, proverimo u podacima veličinu datoteke. Veličina datoteke zavisi od kvaliteta snimka u slučaju filmova. Normalni DiVX filmovi imaju veličinu ispod 1.5 GB. Postoje još mnoge druge osobine koje utiču na kvalitet filma kao na primer izvor materijala. Potrebno je izbegavati torrente koji u svom opisu imaju oznaku porekla CAM, TS, jer se radi o lošem kvalitetu video materijala.
    Kada se odlučimo koji od torrenata ćemo skinuti, kliknimo na njegov naziv.

U primeru je izabran torrent čiji je izvor DVDrip, što znači da kvalitet i nije loš obzirom na veličinu od 988.66 MB. Torrent ima 226 sidera i 70 Ličera, što nam obećava brzo skidanje.

   Dobili smo novu stranicu sa opisom torrenta.  Pre skidanja filma idite uvek na donji deo stranice gde se nalaze kompentari o kvalitetu snimka. Ako vladate malo engleskim, tu možete proceniti da li vredi skidati taj torrent. Primer pozitivnog komentara:
    
Skidanje željenog fajla
    Ukoliko smo zadovoljni komentarima i procenjujemo da vredi skidati taj torrent, tada pronadjimo link za skidanje torenta

Ili isto ovo na engleskom ukoliko vaš preglednik interneta zna samo engleski jezik
     
     Nakon klika na link za skidanje torrenta, otvara vam se prozor u kom treba da je čekirana stavka“Otvori s uTorrent“.  Kliknite na U redu . Ako ste čekirali polje „Od sada učini to automaski ... „ tada pri narednim torrentima nećete videti ovaj prozor, nego će uTorrent automatski biti zadužen za skidanje torrenata.

      Sada dobijate prozor uTorrenta u kome je sve već postavljeno kako treba , pa vam ostaje samo da kliknete na U redu ili možda na OK ako imate englesku verziju uTorrenta.

 Na ekranu vam je prozor uTorrenta u kome se vidi da je preuzimanje torenta počelo i gde možete pratiti procenat izvršenja, brzinu skidanja i drugo. Više o stavkama samog programa u nekom od narednih postova ukoliko zatražite.

     Ostaje vam da sačekate da se dovrši skidanje celog torrenta. Kada je ceo torrent skinut, o tome dobijate poruku, a i informaciju da je sada u toku samo slanje tog torrenta sa vašeg kompjutera drugim korisnicima. Pošteno je pre brisanja torrenta ostaviti isti na slanju bar jedan dan.
Upotreba skinutog fajla
     Sada samo otvorite folder koji ste namenili za snimanje torrenata pri instalaciji programa uTorrent i možete gledati film ili koristiti skinuti materijal.
Ukoliko ne znate gde je skinut torrent, tada napravite desni klik na naziv torrenta u prozoru uTorrent programa,

       Napravite levi klik na natpis Otvori fasciklu , i otvoriće vam se folder gde je snimljen torrent. Fajlove iz te fascikle ne smete brisati niti pomerati dogod se torrent nalazi na listu u programu uTorrent.

Brisanje torrenta sa liste
       Da biste torrent izbrisali sa liste nakon desnog klika na naziv torrenta , napravite levi klik na natpis Ukloni

Zatim izvršite potvrdu odluke o uklanjajuu torrenta sa liste. Nakon ovoga torrent neće biti više na listi, ali će ostati snimljen na vašem hard disku za naknadno gledanje i drugu upotrebu.

Važna napomena: program uTorrent ne služi za piratizovanje filmova, jer je to zabranjeno zakonom. Koristite ga samo da biste se upoznali sa filmom, a film ukoliko želite imati kupite jer tako pomažete filmsku industriju i plaćate sve one koji su učestvovali u izradi filma. Autor članka ne snosi odgovornost za protivzakonito korišćenje programa, kao što ni pisac uputstva za lovačku pušku ne snosi odgovornost za protivzakonitu upotrebu lovačke puške.