20. 3. 2011.

OČISTITE PRAŠINU : ubrzajte kompjuter i sprečite kvarove

        Prašina je česta pojava koja na desktop kompjuterima može izazvati ozbiljne probleme. Ona usporava kompjuter, povećava  buku ventilatora, izaziva resetovanja, ali i skraćuje radni vek komponenti. 
         Da bi se hladile komponente u kompjuteru, potrebno je osigurati dobar protok vazduha koji iz prostorije ulazi u kućište kompjutera, preuzima na sebe toplotu koju oslobadjaju komponente, te je odvodi izvan kućišta. Ovaj forsirani protok vazduha povlači i prašinu iz prostorije, koja se potom taloži na lopaticama ventilatora i uskim prorezima za cirkulaciju vazduha na hladnjacima i kućištu napajanja. Time se vremenom stvaraju barijere protoku vazduha, a time i sprečava efikasno odvodjenje topline, pa se komponente pregrevaju.
       Sami možete mnogo pomoći svom kompjuteru tako što ćete povremeno skinuti poklopac kućišta te pažljivo odstraniti nataloženu prašinu.
       Najopasnija su  taloženja prašine su na prorezima kućišta napajanja i na ventilatorima i haladnjacima procesora i grafičke kartice.

Kućište napajanja:
        Napajanje je jedan od najvećih „proizvodjača topline“ u kompjuteru. Da bi se rashladilo, veliki ventilator usisava vazduh iz kućišta (time potpomažući i hladjenje ostalih komponenti u kućištu, i odvodi ga u okolni prostor. Prašina koja se taloži na otvorima kućišta kroz koje se usisava vazduh, ali i na onima sa spoljne strane - kroz koji se izbacuje vazduh, ograničava protok vazduha, često stvarajući svojevrsno ćebe koje prekrije celokupnu površinu otvora za cirkulaciju vazduha.

Procesor
        Ovo je definitino najtopiji deo kompjuter, a često i najskuplji. Pri svom radu oslobadja ogromnu količinu topline, te mu je potreban pojačani rashladni sistem koji se sastoji od hladnjaka i ventilatora. Kada ne bi postojali hladnjak i ventilator na procesoru, isti bi se u toku jako kratkog vremena spalio.  Na sreću, postoje odredjene zaštite koje u slučaju povećane toplote isključuju procesor. Naravno, procesor nećemo vaditi i čistiti, jer do njega nije došla prašina, ali je ventilator iznad procesora sigurno dosta prašnjav.
 Na vama je omogućite odvodjenje toplote sa procesora tako što ćete ventilator i hladnjak procesora održavati čistim. 
         Pojedini kompjuteri imaju mogućnost automatskog podešavanja brzine ventilatora procesora u zavisnosti od temperature koju oslobadja procesor. Ako primetite da se takav ventilator stalno obrće na najvećoj brzini,  onda postoji šansa da su hladnjak i ventilator zagušeni  prašinom.


Hladnjak procesora
       To je veliki komad metala, koji preko specijalne  termoprovodljive paste, naleže direktno na procesor i tako preuzima na sebe toplotu koju oslobadja procesor.  Hladnjak  obično na sebi sadrži  mnogo tankih rebara koja svojom velikom površinom pomažu prenošenju toplote na okolni vazduh. 
           Na vrhu hladnjaka je montiran ventilator koji prisilno gura vazduh kroz rebra hladnjaka da bi se tako  brže sa njih prenela toplota koja odlazi unutar koćišta računara. Tokom vremena, gornji deo rebara hladnjaka biva potpuno prekriven prašinom, te se stvara svojevrsno ćebe od prašine koje zatvara cirkulaciju vazduha.  Ukoliko je vrh rebara prekriven tim ćebetom od prašine, hladjenje postaje manje ili potpuno neefikasno, te dolazi do pada sistema, a i do otkazivanja procesora. 
         Da biste došli do prašine nataložene na hladnjak, morate demontirati ventilator.To je lnaizgled lak posao jer se obično sastoji od odvrtanja četiri šarafa ili otpuštanja plastičnih osigurača, ali pri tome  morate biti izuzetno oprezni jer lako može doći do mehaničkih lomova osetljivog procesora. Rezultat odstranjivanja prašine će vas iznenaditi:
          
Grafička kartica
Sve što je rečeno za procesor i njegov rashladni sistem, važi i za čišćenje prašine sa rashladnog sistema grafičke kartice, pogotovo ako je ona snažnija pa time ima i  jače prisilno hladjenje. 
Ventilator kućišta
        Toplotu koja u svom radu proizvode procesor, grafička kartica, hard diskovi, a i druge komponente, treba na neki način izvesti iz kućišta. To obično čini ventilator napajanja ili ista izlazi kroz otvore na zadnjoj strani kućišta. Za tu svrhu je najbolje u montirati poseban veliki  ventilator na zadnju ili bočnu  stranu kućišta, jer se time pomaže i napajanju koje sada u sebe ne uvlači toliko pregrejan vazduh iz kućišta. Ovaj ventilator kućišta je isto tako potrebno povremeno očistiti.
 

Jedno upozorenje za kraj: Nikada nemojte četkicom i usisivačem zalaziti u unutrašnjost kompjutera. Četkica proizvodi statički elektricitet koji može oštetiti elektro osetljive komponente (memoriju, procesor, matičnu ploču), a usisivač može proizrokovati fizička oštećenja. Prašina se uvek odstranjuje vazduhom pod pritiskom. Za  ovu svrhu možete koristiti posebni namenski sprej sa vazduhom pod pritiskom, mali kompresor, a sa slabijim rezultatima i povećanu opreznost u radu i dobru pumpu za biciklo ili automobil.

Ako ne želite sami obaviti ovaj naizgled jednostavan, ali ipak delikatan posao,  a živite u Somboru ili okolini, obratite se nama. Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje kontakte naš Skype ID:   majstor025 i mi ćemo to obaviti za Vas.
Napomena: Čišćenje računara je operacija koju redovno obavljamo prilikom reinstalacije operativnog sistema i ono je tada besplatno.

IZBOR NAPAJANJA za kompjuter


        Napajanje je veoma važna komponenta i njegova neispravnost uzrokuje više od 30% svih kvarova u kompjuteru, jer svaka komponenta veoma zavisi od napona koje dobija za svoj rad. 
       Napajanje (PSU – Power Supply Unit) od naizmenične 220V struje pravi jednosmernu, te  na svom izlaznom konektoru daje napone +3,3 V,  ±5V, i ±12V.
Raspored napona na ATX konektoru sa bojama pripadajućih žica:
       Pogled na zadnju stranu kućišta otkriva deo na pajanja na kome se nalaze utičnica za kabel  priključka na kućnu 220V instalaciju, te proreze ventilatora za hladjenje elemenata napajanja. Obično se tu nalaze I prekidač izbora napajanja koji je već podešen na 220 volti, zatim prekidač za ulazni napon. Moguće je da postoji i utičnica za odvodjenje napajanja za monitor.
       Oznake na nalepnici koju bi trebalo imati svako napajanje, nam govore nešto više o njegovim karakteristikama.  Najmanje treba obraćati pažnju na krupnu cifru koju proizvodjači naročito ističu, a koja govori o tome koliko to napajanje ima vati. To je često  samo marketinški podatak.
        Prava snaga  napajanja je označena u tabeli koja govori o DC (jednosmernoj struji). Tu se nalaze podaci o snazi maksimalnim kombinovanim snagama izlaznih napona, te o ukupnoj kombinovanoj snazi svih napona koje može dati to napajanje na pozitivnim naponskim nivoima.
        Osim snage, važan je podatak i o jačini struje koja se obezbedjuje na svakom pozitivnom naponskom nivou posebno.
 
       Ravizija ATX standarda je povećala broj priključaka za matičnu ploču sa 20 na 24 pina. Ovo je učinjeno jer nove PCI Rxpress magistrale i nove grafičke kartice zahtevaju veće snage.
Novo  ATX12V napajanje ima pored standardnog ATX konektora još jedan konektor sa dodatne 4 pina

Ovo je bila mali teoretski prikaz kupcu najvažnijih delova napajanja jer upravo sa njima dolazi u dodir.

Kako izabrati napajanje?

       Obično se napajanje kupuje kada ostanemo bez njega, ali I u slučajevima kada dodajemo nove komponente u kompjuter, a koje prouzrokuju dodatnu potrošnju struje. Napajanje se obično bira  na osnovu nečije preporuke, nažalost često upravo trgovca u najbližoj prodavnici kompjuterske opreme.
       Pre svega, proverite težinu napajanja. Napajanja iz pero-lake kategorije sigurno ne mogu biti kvalitetna napajanja.  Cena napajanja je važan faktor koji bi u ovom slučaju trebao obrnuto delovati. Jednostavno: jeftina napajanja od hiljadu i kusur dinara su u principu loša napajanja. To je komponenta na kojoj ne treba štedeti, jer od nje zavisti stabilnost celog kompjutera.

Evo zato nekih faktora na koje treba obratiti pažnju pri kupovini napajanja za kompjuter:

     Funkcionalnost
        Napajanje mora imati sve konektore koji su vam potrebni. Treba izbegavati adaptere na kablovima jer oni povećavaju otpornost provodnika, a time uzrokuju pad napona i stvaraju rizik od sagorevanja kontakata zbog lošeg spoja. 
     Način korekcije napona
       Bez zalaženja u teoriju, dovoljno je reći da postoje dva tipa korekcije napona: pasivni i aktivni.

Pasivna korekcija - ova napajanja imaju nisku iskoristivost (60 - 80%) Prepoznaju se obicno po tome što imaju fiksan napon napajanja (230 ili 115V). Ona stvaraju dosta elektromagnetnih smetnji.
Aktivna korekcija - znacajno skuplja jer poseduje  aktivne komponente kao što su integralna kola, FET tranzistori i složene  EMI filtere. Prepoznaju se  po tome sto im je ulaz deklarisan za full range (obicno od 90 - 230V). Njihova iskoristivost je veća od  95%,
        Bolja korekcija napona vam donosi: manju potrošnju struje koja vam omogućuje da nabavite UPS (uredjaj za neprekidno napajanje) manjeg kapaciteta. Preporuka je da nabavite napajanje sa aktivnom korekcijom napona.
     Buka i temperatura 
       Buka koju stvara napajanje i temperatura koju ono oslobadja su često vrlo povezane. Ako želite da imate što tiše i što hladnije napajanje, onda nabavite napajanje sa ventilatorom prečnika od 12cm ili 14cm, jer veći ventilatori guraju veću količinu vazduha na manjem broju obrtaja. Isto tako izaberite napajanje  sa mrežicom u obliku pčelinjeg saća umesto vertikalnih proreza za odvod vazduha
      Kvalitet izrade
       Što  je napajanje teže to je kvalitetnije. Ne uzimajte napajanja koja su lagana.  Kablovi koji izlaze iz napajanja ne smeju biti previse tanki ni previse kruti, a konektori na krajevima kablova moraju biti kvalitetni.
      Snaga
       Znate li kolika snaga vam je potrebna? Nije dovoljno kupiti što snažnije napajanja i verovati da su rešeni svi problemi. Kada veoma snažno napajanje pogoni male potrošače, onda je efikasnost napajanja veoma mala, što uzrokuje probleme drugih vrsta.
       Proverite nalepnicu sa podacima na napajanju, tu je označena snaga u kombinaciji pojedinih naponskih grana, jer elementi kompjutera ne koriste samo jedan napon za svoje napajanje.
     Niska radna temperatura za deklarisanu  snagu 
       Ako vidite napajanje koje  daje 450W u opsegu temperatura od 0 - 25°C, to znaci da napajanje ne moze dati 450W na temperaturi vecoj od 25°C. Unutar kućišta je uobičajena temperatura od približno 40°C. Ako u specifikaciji napajanja  pise da je snaga 0W na 80°C, može se proračunati da će to napajanje pod odredjenim pretostavkama, na temperaturi od  40°C  davati samo oko 150W.
     Tolerancija na nestabilnost  ulaznog napona 
       Napajanje koje je deklarisano da daje  400W pri naponu od 215 do 225V , ne može davati  dovoljno sa 210V u mrezi. Napajanja koja su deklarisana na napone u opsegu od  190 do 240V nece imati nikakvih poteškoća kada napon varira u tom opsegu.
     UL Online Certifications Directory 
       Mnoga jeftina napajanja uopšte nemaju sertifikat, a mnogi proizvodjači samo lepe svoje nalepnice na tudje proizvode.   Na internet stranici http://database.ul.com/cgi-bin/XYV/template/LISEXT/1FRAME/gfilenbr.html možete proveriti da li je proizvodjac dobio sertifikat, ali  i procitati  detaljne specifikacije napajanja.
     Merenja u laboratorijama   
        Na internet stranici http://www.silentpcreview.com/article265-page2.html  i stranicama koje slede iza nje, su data laboratorijska merenja za 6 kompjuterskih konfiguraca. Izaberite onu koja je najpribližnija vašoj i saznajte kakvo vam je napajanje potrebno.

       Konačno, izbor napajanja zavisi od svih ostalih komponenti u sistemu. Ako niste sigurni šta izabrati, a živite u Somboru ili okolini, pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

  Prilikom kupovine napajanja možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: napajanje iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate napajanje i drugo po fiksnim cenama.

POKLON SAVET
       Ako imate viška napajanje, a ne znate šta ćete sa njim, a istovremeno vam je potreban dobar ispravljač koji daje napon 3,3V ili 5V ili 12V za pogon nekog uredjaja, tada jednostavno kratkospojite zelenu žicu sa bilo kojom crnom i napajanje će proraditi dajući vam željeni napon. Još samo sve upakujte u lepu kutiju, napravite izvode sa konektorom i imate sve potreban ispravljač za neki vaš uredjaj.  
Ako želite, pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i mi ćemo to uraditi za vas. Ovako preradjene ispravljače šaljemo post-expresom bilo gde na području Srbije.
 

18. 3. 2011.

LAPTOP za 200 do 250 evra

        Ako želimo nov laptop sa cenom od  200 do 250 evra, tada se moramo pomiriti sa činjenicom da nećemo dobiti velik ekran, nego mali sa dijagonalom od 10 incha. To može biti i prednost, jer sa ovako malim ekranom i ceo laptop postaje veoma lako prenosiv. Ustvari tu pre možemo govoriti o NETEBOOK, - odnosno NETBOOK,  nego o LAPTOP računarima.
        Takav računar ima u sebi sve što vam je potrebno za normalan rad: procesor brzine preko 1,5GHz, memoriju od bar 1GB, hard disk od bar 150 GB, USB priključke,  mrežni priključak za lokalnu mrežu i bežično povezivanje.
        Naravno da takav kompjuterčić možete priključiti na spoljni monitor i dodati mu USB tastaturu i miša, pa ćete imati solidan kućni računar koji po potrebi možete koristiti i na terenu.Ovaj računar neće biti pogodan za nove zahtevne igre, ali sasvim dovoljan za surf po internetu, gledanje filmova, slušanje muzike, kancelarijske poslove i slične manje zahtevne poslove.


Naša preporuka ( ovo nije plaćeni oglas):

 ASUS EEEPC 1001PX - BLK031X

        Ovo je popularni Eee PC™ netbook sa zanimljivim  dizajnom zbog kojeg ga zovu i "morska školjka" (seashell). Poseduje tanku prednju ivicu naslonjene dlanove pri radu.
       Ovaj prenosnik nema samo primamljiv izgled, nego i iskazuje odlične performanse uz malu potrošnju akumulatora, a što je rezultat ugradjenog štedljivog Intel® Atom™ N450 procesor,a koji u tandemu sa ekskluzivnom ASUS Super Hybrid Engine tehnologijom kontrole potrošnje omogućuje čak do 11 sati rada sa jednom baterijom pod odredjenim uslovima rada.
        Uredjaj poseduje Multi-touch trackpad, koji omogućava intuitivno zumiranje slika skupljanjem prstiju, ili navigaciju na web stranicama povlačenjem prsta preko trackpada.
        Sa ovim računarom u startu dobijate i predinstaliran Windows operativnim sistemom, te vam štedi dodatne troškove vezane za instalaciju Windowsa. Uz to, dobijate i paket aplikacija koje olakšavaju pristup vašim digitalnim materijalima i najčešće korišćenim aplikacijama:
ASUS Amuse: Preuzimanje i prenos multimedijalnih sadržaja
Eee Sharing: alat za  lako deljenje i sinhronizaciju podataka i poruka sa drugim računarima
Eee Xperience: aplikacije koje poboljšavaju audio-vizuelne performanse
Eee Tools: zbirka veoma korisnih alata.
         U pakovanju ovog laptopa dobijate: Procesor Intel® Atom N450 1.66GHz, Memorija 1024MB DDR2 667MHz, Hard disk 160GB SATA 5400rpm, Monitor 10.2" LED Anti-Glare WSVGA 1024 x 600, Grafička karta  Intel UMA, stereo zvučnici, Mrežna karta  10/100 Ethernet, Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N,
Baterija: autonomija do 5 sati (3 cells 2200mAh 23/h). Instaliran operativni sistem Windows XP Home Edition. Težina ovog prenosnika je 1.1kg. Cena: oko 220 do 240 evra.



Naša druga preporuka - ne manje vredna od prethodne 
( ni ovo nije plaćeni oglas):

TOSHIBA NB250-101
        Toshiba NB250 iako malen, lagan i identičan svakom netbuku, on donosi važne dizajnerske novine. Tastatura je dosta velika, a touchpad je nešto veći no što je to uobičajeno. Toshiba NB250 dobitnik više nagrada svetskih IT magazina.
         Ovaj netbook je veoma dobra  kancelarija u malom, sa svim potrebni dodacima i dovoljno velikim hard diskom.  Toshiba NB250 dolazi sa Windows 7 Starter operativnim sistemom. Baterija omogućava autonomni rad  i do 8 sati.
         Specifikacije: Ekran  10.1" WSVGA LED Backlight Rezolucija: 1024 x 600 piksela, Intel Atom Processor N455 brzine1.66GHz FSB: 667MHz Kes memorija: 512KB L2, Integrisana grafička karta Intel Graphics Media Accelerator 3150 do 384MB deljene sistemske memorije, Memorija 1GB DDR3 1066 MHz SDRAM, 1 x SODIMM socket maksimalno 2GB SDRAM, Hard disk 160 GB S.M.A.R.T.5,400 rpmm, Integrisani mono zvucnik, Chicony 0.3 MegaPiksela web kamera sa mikrofonom, Atheros Fast Ethernet LAN 10/100 Mbps,  Baterija 3 celije Lithium Ion (Li-Ion), Instaliran operativni sistem Windows7 Starter. Cena od 230 do 250 evra.

  
Još nekoliko konkretnih predloga laptop/netbook računara u klasi od 200 do 250 evra.


Acer Aspire netbook EM350 21G16IKK

       Procesor: Intel Atom N450 Processor brzine1.66GHz FSB: 667MHz Kes memorija: 512KB L2, Memorija: 1x 1024 MB - maksimalno 2GB SDRAM, Ekran 10,1'', Hard disk: SATA 160 GB,  RAM: 1GB DDR2 533 MHz SDRAM, 1 x SODIMM socket maksimalno 2GB SDRAM, Grafiča karta: Mobile Intel® Graphicmedia Accelerator on-board, Mreža: 1x 10/100 Ethernet, Acer® InviLink Wireless LAN (802.11b/g),  USB 2.0 priključak x2, Acer Crystal Eye 0.3 MegaPiksela web kamera sa mikrofonom, Integrisani stereo zvucnici, 2 u 1 citac kartica (SD, MMC) , Težina: 1,11 kg, Garancija: do 2 godine.
Predinstalisan je operativni sistem Linux. Cena od 200 do 230 evra, u zavisnosti od prodavca, pa se treba potruditi pronaći najpovoljnijeg. 

ACER Aspire One D255-2Ckk


        Procesor    Intel® Atom™ N450 1.66GHz, Hyper-Threading, 512kB L2 cache, FSB 667MHz, 45nm
Memorija    1GB DDR2 667MHz (maksimalno 2GB), Grafička karta Intel® GMA 3150, Hard disk    160GB SATA II,  Wireless Acer InviLink™ Nplify™ IEEE 802.11b/g/n,  Konektori : VGA D-sub, 3xUSB 2.0, RJ-45, 2x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon), Mrežni adapter    Fast Ethernet LAN 10/100Mbps
Slotovi: Čitač kartica 2-1, Kamera 1.3Mpix, ugrađen mikrofon, Zvučnici 2 High Quality stereo zvučnici, Baterija 3-cell Li-Ion, Masa 1kg, Operativni sistem Linux Linpus Lite Moblin™
Cena se kreće u zavisnosti od prodavca  od 200 do 230 evra.

---       ---      ---      ---      ---
        Prikazani Acer laptopovi dolaze sa predinstaliranim operativnim sistemom Linux. Ukoliko kupite neki od ovih laptopova, a više vam se svidja rad u windows sistemu, moraćete pronaći stručnu osobu da deinstalira Linux i instalira Windows. Naravno, ukoliko ne poznajete takvu osobu, a živite u Somboru ili okolini,  obratite se nama. Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 .

       Ukoliko se odlučite za nabavku jednog od prikazanih Asus ili Toshiba laptopova, ili možda pronadjete neđto još bolje,  pozovite nas da vam optimizujemo i zaštitimo Windows sistem, te ugradimo sitne ali važne dodatke koji će dati nove mogućnosti vašem Win7 Starter operativnom sistemu, odnosno ubrzati vaš XP Home sistem. Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

        Prilikom kupovine Laptopa možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: računar iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate laptop i drugo po fiksnim cenama.

14. 3. 2011.

LAPTOP od 300€-350€ - za kancelarijske poslove

Kako je mi je stiglo podosta pitanja vezanih za konkretan izbor Laptopa za kancelarijske poslove u cenovnoj grupi od 300-350€, uzimam slobodu da iznesem neke konkretne preporuke. Siguran sam da se neko i neće složiti sa mojim izborima, ali svako ima pravo na svoje stručno mišljenje i uvažavam svako. Želim napomenuti da ni jedan predlog nije rezultat "plaćenog oglasa", nego iskustava prikupljenih od kupaca pojedinih laptopova.
        Mada je ovo izbor Laptop računara za kancelarijske poslove, na njima će te svakako moći raditi i sve ostalo osim igradi zahtevne igre, ali Laptopovi za igre su sasvim druga kategorija.
       Tehnika napreduje i uvek treba birati savremenija rešenja koja za novac koji imamo donose najviše. Ovo je razlog što sam se pri sačinjavanju liste preporuka uglavnom vezao za dual core procesore.

      Prva tri predloga su bez predinstalisanog operativnog sistema ili se na njima nalazi neka verzija linkusa. Ukoliko kupite neki od ovih laptopova, moraćete pronaći stručnu osobu da deinstalira Linux i instalira Windows. Naravno, ukoliko ne poznajete takvu osobu, a živite u Somboru ili okolini,  obratite se nama. Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 .

Prvi na listi i ujedno glavna preporuka je:
LENOVO G565 Athlon II Dual-Core P340 
     Ovo je Laptop koji u ovoj cenovnoj kategoriji nudi skoro najviše, a ima i veoma pozitivne ocene velikog broja korisnika.
         Za cenu od oko 340 €, dobijate: ekran 15.6" dijagonala - 15.6 " WXGA HD LED Backlight (Glossy) 1366x768, procesor AMD Athlon X2 Dual-Core  P340 Brzina: 2.2 GHz, FSB: 3200MHz, HT Kes memorija:1MB L2 Grafička karta: ATI Radeon™ HD 4270 sa 256MB dodeljene od sistema, maksimalna memorija do 1405MB deljene sa instaliranih 3GB sistemske memorije, memorija 2GB (2GB x 1) DDR3 1066 MHz SDRAM, 2 x SODIMM socket maksimalno 8GB SDRAM . Hard disk  320GB , S.M.A.R.T. 5,400 rpm. Ugradjeno: zvučna kartica sa integrisanim zvučnicima, Web kamera Bison 0.3 MegaPiksela sa mikrofonom, 3 USB porta, mrežna kartica Broadcom Fast Ethernet LAN 10/100 Mbps,  Wi-Fi Broadcom Wireless LAN (802.11a/b/g/n), čitač kartica 5 u 1 citac kartica (MS, MSpro, MMC, SD, xD) , VGA izlaz, YU (SRB) tastatura pune veličine sa izdvojenim numeričkim delom, baterija  6-celija Lithium-Ion (Li-Ion), dimenzije 37.68 x 24.98 x 1.73~3.49 cm (W x D x H), težina 2.60 kg
Laptop dolazi bez predistaliranog operativnog sistema.

 
ACER TravelMate 5740Z-P612G32Mnss
        Lap top za kancelarijske poslove. Sa cenom koja se kreće oko 320 €, idealan Laptop za kancelarijske poslove, koji u sebi sadrži sve potrebne dodatke koji mogu zatrebati u svakodnevnom poslu.
Karqakteristike: Dijagonala 15.6" Rezolucija 1366x768 Tip panela (matrice) WXGA HD LED CineCrystal™ Procesor Intel® Pentium® Dual Core P6100 2GHz, 3MB Intel® Smart Cache, 32nm Čipset Intel® HM55 Express Memorija 2GB DDR3 1066MHz (1x2GB) Memorijski slotovi 2xDDR3 1066MHz (maksimalno 8GB) Grafička karta Intel® HD Graphics Hard disk 320GB SATA II Optički uređaj DVD Super Multi DL Wireless Acer InviLink™ Nplify™ IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi Mrežni adapter 10/100/1000Mbps (Gigabit) LAN Konektori HDMI, VGA D-sub, 3xUSB 2.0, RJ-45, 2x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon) Slotovi Čitač kartica 5-1 Kamera 1.3Mpix, ugrađen mikrofon Zvučnici 2 High Quality stereo zvučnici Tastatura YU, izdvojeni numerički tasteri Baterija 6-cell Li-lon Masa 2.6kg,  Kensington Security slot.

TOSHIBA Satellite C660-11D

     Kad se kaže TOSHIBA, kod nas se odmah pomisli na slogan:  то шиба. Zbilja brz i pouzdan Laptop u ovoj cenovnoj grupi.
     Cena oko 350 €.  Ekran 15.6" dijagonala, 15.6" WXGA HD LED backlight , Toshiba TruBrite® ekran Rezolucija :1366 x 768 piksela, procesor Intel® Pentium® Dual Core Processor T3500 Brzina: 2.1 GHz, FSB: 800MHz, Kes memorija:1MB L2 , Integrisana grafička kartica  Mobilni Intel® Graphics Media Accelerator 4500M do 1759MB deljene sa sistemskom,memorijom, memorija 2GB (2GB x 1) DDR3 800MHz SDRAM, 2 x SODIMM socket maksimalno 4GB SDRAM . Hard disk 250GB  S.M.A.R.T. 5,400 rpm, DVD+/-RW SuperMulti Dual Layer . Zvučna karta Realtek High Definition audio chip sa 3D efektima i punim dupleksom, integrisani stereo zvucnici, web kamera Chicony 0.3 MegaPiksela sa mikrofonom , 2 USB priključka, mrežni priključak  Realtek Fast Ethernet LAN 10/100 Mbps,  Wi-Fi Realtek Wireless Lan (802.11a/g/n), Multi-Card citac (podrska za SD™ Card do 2 GB, miniSD™/microSD™ Card sa adapterom do 2 GB, SDHC™ Card do 32 GB, SDXC™ Card do 64 GB i MultiMedia Card™ do 2 GB) . VGA izlaz, tastatura YU(SRB) pune velicine sa izdvojenim numerickim delom, Baterija 6 celija Lithium Ion (Li-Ion) do 4h i 20min autonomije. Nema predinstalisan operativni sistem.



Laptop sa predinstalisanim operativnim sistemom Windows7

       Ukoliko želite kupiti Laptop sa predinstalisanim windowsom, tada imamo jednu preporuku za vas. Uz ovaj računar dobijate jeftinu OEM verziju operativnog sistema Windows7 Starter. To je najslabija verzija Windows7 sistema i samim tim, neke opcije koje ste navikli videti na Win sedmici, neće biti dostupne. Medjutim, na ovom blogu možete pronaći pomoćne programe koji će sasvim upripristojiti vaš Windows 7 Starter.

Asus K52N


       Sa cenom od oko 340€, ovo je laptop za kancelarijske poslove za sve one koji žele kupiti mašinu sa predinstalisanim operativninim sistemom Windows7. 
        Za oko 340€ dobijate: Procesor AMD V-series. Takt procesora 2.3GHz. Memorija 2GB . Hard disk 320GB SATA 5400rpm. Dijagonala monitora 15.6". Maksimalna rezolucija 1366x768. Grafička kartica ATI Radeon HD4200. Optički uređaji DVD+/-RW. Povezivanje 3xUSB, 1xD-Sub, 1xHDMi, 1xslušalice, 1xmikrofon Mreža WLAN, LAN Modem / Kamera 0.3Mpix. Unos Tastatura, touchpad. Baterija 6 ćelijska Li-Ion. Operativni sistem Windows 7 Starter. Ostalo Čitač memorijskih kartica
U momentu pisanja posta sam pronašao link sa informacijama za kupovinu ovog laptopa: http://www.winwin.rs/-asus-k52n-win7s-156.66.html?productId=32353  (Ne, ni ovo nije plaćeni oglas, mada ne bih imao ništa protiv da neko iz win-win prodavnica da dobrovoljni prilog na moj tekući račun.)

      Ukoliko živite u Somboru ili okolni, a odlučite se za nabavku ovog Laptopa, pozovite nas da vam optimizujemo i zaštitimo sistem, te ugradimo sitne ali važne dodatke koji će dati nove mogućnosti vašem Win7 Starter operativnom sistemu.
Pozovite nas  na 060/30-40-102  ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025 i stručno lice će Vam pomoći.

       Prilikom kupovine Laptopa možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: računar iz druge ruke.  Da biste je našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate laptop i drugo po fiksnim cenama.

 Ne zaboravite, tehnika napreduje, računari postaju sve bolji a vesti zastarevaju, pa tako i ove koje ste pročitali u redovima iznad. 


10. 3. 2011.

Umrežite se bež žica

Ukoliko imate dva ili više kompjutera u svojoj kući ili kancelariji, a možda i Laptop?  Imate telefon sa wi-fi opcijom? Želite da svaki kompjuter ima izlaz na internet nezavisno od drugih kompjutera? Pri tome još ne želite provlačiti kablove kroz prostorije? Umrežite ih bez kablova. Iskoristite pogodnosti wireless tehnologije. Poznajete li nekoga ko nema mogućnosti  spajanja na interntet putam adsl ili kablovskog priključka,  savetujte mu wireless.
        Izbor  opreme zavisi od vaših potreba. Ukoliko nameravate koristiti wireless unutar jedne prostorije, onda će bilo koji wireless uredjaj odrediti posao za vas.
        Ako želite nešto više od svog wireless sistema, onda morate pažljivije birati i uskladiti uredjaje prema vašim željama.
Veza kroz velike prepreke ili na veću udaljenost:
       Nameravate li ostavariti bežičnu vezu kroz  velike prepreke u vidu zidova izmedju prostorija ili većih razdaljina izmedju kompjutera, onda  vam je  važna osetljivost prijemnog dela wireless uredjaja. U ovom slučaju  je vaš izbor wireless uredjaj koji radi po standardu 802.11b+ .
       U okviru ovog standarda 802.11b+  kartice  koji imaju najveću osetljivost su bazirane na Instruments-ovom ACX100 chipsetu.  Ovi uredjaji će dati najbolje rezultate i u uslovima loše veze.
         Ovo se posebno odnosi na pristup internetu putem wireless-a ukoliko ste udaljeni preko 10 km od vama najbliže pristupne tačke.  Čak i na udaljenostima od preko 20 km , wireless uredjaji bazirani na ACX100 čipsetu postižu stabilnu vezu. O uredjajima na wireless pristup internetu će biti više reči drugom prilikom.
Veza velikih brzina na malu udaljenosti i bez prepreka:
         Ukoliko su razdaljine izmedju vaših uredjaja male i bez velikih prepreka, tada ste u poziciji da možete ostvariti velike brzine prenosa. Tada kupite wireless karticu koja radi u standardu  802.11g. U okviru ovog standarda, Atheros chipset daje najveće brzine prenosa podataka uz najveću osetljivost.  Ukoliko želite nižu cenu ali ipak solidno funkcionisanje vaše wireless kućne mreže, onda je dobar izbor kartica bazirana na Ralink2500 chipsetu.  Kartice izgradjene oko  TI ACX111 802.11g chipseta su po kvalitetu veze i ceni, izmedju ova dva ranije pomenuta čipseta.

Sledi nekoliko konkretnih preporuka u izboru uredjaja:
Atheros (standard 802.11g) :  DWL-G520, DWL-2000AP, INTELLINET Super G108 PCI
Broadcom (standard 802.11g):  TEW401PC, TEW403PI, TEW410APB. Linksys WRT54g,    
Ralink (standard 802.11g):  Canyon WF-511, MSI W54g
Atmel (standard 802,11b):  DWL-120USB, TEW-223UB
ZyDAS (standard 802.11 b&g):   ZyDAS 802.11b&g, CN-WF-518, ZyXEL B2000, ZyXEL B1000

Ovi tekstovi su bazirani na teskstovima  sa WiFiHR.

A za sam kraj jedna lična preporuka za kućnu / kancelarijsku wireless mrežu: uredjaj 
TP-Link: TL-WR740N  

Izbor wireless uredjaja i njegovo podešavanje može biti delikatan posao. 
Ukoliko živite u Somboru ili okolini, a ne znate koga biste pitali, pitajte nas, pozivom na 060/30-40-102   
ili nas kontaktirajte putem  Skype-a - dodajte medju svoje prijatelje naš Skype ID:   majstor025

       Razumete se u wireless i znate šta hoćete? Nema problema! Ostaje Vam samo da nadjete gde se prodaje upravo ono što Vi hoćete. Možete da obiđete prodavnice, a možete i da potražite jeftiniju ponudu: wireless iz druge ruke.  Da biste ga našli, posetite www.limundo.com/ref/a.josip  . To je najveći portal u Srbiji za aukcijsku prodaju gde ćete moći da pronađete upravo ono što Vam treba. Ukoliko više volite fiksne cene, onda posetite www.kupindo.com/ref/a.josip , jer tamo možete da kupite, ali i prodate wireless uredjaj ali i sve drugo po fiksnim cenama.

4. 3. 2011.

Ne otvaraj e-mail spaliće ti se hard disk

"
HITNO, HITNO !!!!!
HITNO! Molimo obavestite svoje prijatelje, familiju i kontakte.
U narednim danima, NE otvarati bilo koju poruku s prilogom 
(attachmentom) pod nazivom:  
Crno u Bijeloj kući (Black in the White House), bez obzira 
ko ga je poslao vama.
To je virus kojim se otvara Olimpijska baklja da izgori cijeli hard disk C Vašeg računara. Ovaj virus može doći od poznatih osoba koje imate na svom popisu.
       Uputstvo: Trebalo bi poslali ovu poruku svim svojim kontaktima! Bolje primiti ovaj e-mail 25 puta nego primiti virus i otvoriti ga.
Ako primite poruku pod nazivom Crno u Beloj kući, čak i ako je poslata od prijatelja, ne otvarati, nego odmah obrišite.
To je najgori virus najavio je CNN. Ovaj novi virus otkriven je nedavno, klasificiran od Microsofta kao virus najrazorniji ikada.
Ne postoji još zaštita od ove vrste virusa. Ovaj virus uništava jednostavno Zero Sektor tvrdog diska, gde je vitalna instalacija Windowsa."
------------------------------------------------------------------------

Koliko puta ste dobili e-mail sa porukom sličnoj ovoj?  
Poverovati poruci i širiti dalje, ili odbaciti upozorenje?
        Poruke slične ovoj su retko kada istinite, uglavnom su smišljene sa ciljem širenja panike i nesigurnosti, ali i zatrpavanja interneta nepotrebnim saobraćajem.  
       Da biste bili sigurni da li je neko ovakvo upozrenje istinito ili ne, posetite stranicu    http://www.hoax-slayer.com/true-emails.html  . 
       Ovde se redovno ažurira popis istinitih e-mailova sa raznim upozorenjima.  Ukoliko na ovoj stranici ne nadjete upozorenje koje ste dobili e-mailom, onda ga slobodno ignorišite i ne trošite svoje i tudje vreme šireći dalje lažnu vest. 
       Ako baš želite biti sigurni, na pomenutoj stranici u gornjem desnom uglu imate polje za pretraživanje, pa u njega kopirajte naziv e-maila ( u gornjem slučaju:   Black in the White House ) i kliknite na  Search . Ako išta postoji u svetu interneta a da je opasno i ima veze sa unetim nazivom, pojaviće vam se u rezultatima pretraga. Isto tako, ako postoji išta na internetu pod tim nazivom a da je proverena laž, takodje će se pojaviti u rezultima pretraga, kao u gornjem primeru gde dobijate link http://www.hoax-slayer.com/black-in-white-house-virus-hoax.shtml sa objašnjenjem prevare.


Prema tome, u slučaju da dobijete e-mail sa nazivom 
Crno u Bijeloj kući (Black in the White House),
ignorišite ovaj e-mail i nastavite bezbrižno kompjuterisati.


Sigurnije i mirnije koristite Vaš kompjuter, jer o tome brine Vaš   
majstor025